Vanja Tufvesson: ​Från ensam utvecklare till att ha kodat med hundratals kvinnor​

Programmering är bara ett av många yrken där kvinnor är sällsynta - men de finns!

Mest läst

Vi bad våra läsare att dela sina personliga berättelser med oss, för att världen är full av människor med olika upplevelser och erfarenheter. Genom att dela med oss av oväntade, roliga eller jobbiga upplevelser från våra liv kan vi inspirera andra som varit med om samma sak - eller önskar att de kunde vara det - att våga vara som de är, våga kliva ur sin comfort zone, eller våga prata om saker som tynger dem. Vi är inte ensamma och tillsammans blir vi starkare!

Related Article
Advertisement - Continue Reading Below

Programmering är bara ett av många yrken där kvinnor är sällsynta - men de finns! Här delar Vanja Tufvesson med sig av sin inspirerande framgångsberättelse om hur hon gick från att vara ensam kvinna inom sitt yrke - till att kunna dela det med hundratals andra kvinnor.

"Ända sedan jag började intressera mig för programmering har jag saknat umgänget med andra kvinnor. Jag träffar nästan bara män på jobbet. Trevliga och kompetenta män visserligen, men jag saknar mångfalden och att dela mitt intresse med andra kvinnor.

Mest läst

När jag läste Civilingenjörsutbildningen inom Teknisk Matematik på LTH i Lund, så fanns där ganska många tjejer, faktiskt nästan hälften av klassen. När jag sedan började på min inriktning inom programmering upplevde jag en drastisk förändring. Väl ute i arbetslivet var skillnaden extrem. Kvinnorna lyste med sin frånvaro. Så när jag förra sommaren fick höra att en av mina gamla kursare - Tone - hade börjat jobba som utvecklare på Volvo, var jag bara tvungen att träffa henne.

Jag hade en dröm om att kombinera mitt intresse med min passion för att lära ut och uppmuntra kvinnor att programmera, så när vi träffades nämnde jag för Tone att jag skulle vilja anordna ett programmeringsläger för kvinnor.

Related Article

Jag hörde inget från Tone på ett tag, och var osäker på hur jag skulle börja planera lägret. Ska jag boka en lokal utan att veta att jag har råd att betala den? Eller ska jag börja marknadsföra ett läger utan att ha en lokal? Kommer någon att vilja komma? Motivationen sviktade, tiden började bli knapp och jag bestämde mig för att min dröm fick vänta...

Så ringde Tone. Hon hade pitchat idén för Volvo, som älskade den och skulle låta Tone göra lägret på arbetstid. Wow, nu var det bara att köra. Det telefonsamtalet var det som blev början till Pink Programming.

Två månader senare åkte vi, med varsin bil fylld av madrasser, hembakat bröd, projektor, blädderblock och en mobil router från Blocket, till en gård mitt på en åker i Skåne. Lägret hade blivit fullbokat med kölista på bara några dagar. Företag, skolor och tidningar visade intresse. Vi tackade till och med nej till att medverka i Gomorron Sverige på SVT! Det var en minst sagt intensiv tid. Som tur var lyckades vi få tag på en utvecklare till - Vibeke - som skulle hjälpa till på lägret. Ärligt talat vet jag inte vad vi hade gjort om vi inte haft henne. Hon kom att ha en stor betydelse för Pink Programming och är idag en nära vän.

Deltagarna på lägret var mellan 14 och 45 år gamla och kom från alla möjliga bakgrunder. Lektionerna i Java-programmering, som vi själva förberett, höll vi i en omgjord lada ute på gården. Det var otroligt att se hur mycket kunskap deltagarna tog in på bara några dagar, och hur de hjälpte varandra med att lösa uppgifter långt in på kvällen. Vårt första läger var en riktig succé!

Pink Programming har nu funnits i ett år. Vi har ett dagsevent - Pink Programming Sunday - där kvinnor och transpersoner av ala åldrar, bakgrunder och tidigare erfarenheter träffas och programmerar ihop. Sedan Augusti 2015 har vi anordnat 15 event i fem olika städer och kodat med över 500 kvinnor. Våra kurser fortsätter att bli fullsatta och om ett par veckor går den här sommarens andra läger av stapeln. Den här gången har vi ett flertal sponsorer, caterad lunch och en "riktig" lärare som håller i kursen. Mer uppstyrt, men samma koncept - programmering på en gård på landet, kombinerat med sociala aktiviteter och utflykter. Detta blir årets höjdpunkt!

Vilken tur att Tone ringde mig den där dagen förra sommaren, och att jag vågade dela min dröm med henne. Sedan dess har jag gått från att känna mig ensam inom programmeringsvärlden till att ha ett nätverk av hundratals kvinnor att dela mitt intresse med."

Vill du lära dig mer om programmering eller veta mer om Vanjas aktiviteter? Besök hemsidan eller läs mer på Pink Programmings blogg.

Gillade du artikeln? Glöm inte följa oss på Facebook och Instagram!

Cosmopolitan letar just nu efter kvinnor med starka personliga berättelser. Har du kommit över en ätstörning, tagit dig ur ett destruktivt förhållande, vunnit ett marathon, varit ute och rest helt själv eller kanske övervunnit din största rädsla? Vad du än varit med om och som du vill dela med dig av, så vill vi gärna lyssna till just din historia och berätta den vidare.

Dela med dig av din berättelse genom att skicka ett mail till fanny.bergstrom@hearst.nl med rubrik `Din berättelse´ så kanske just dina upplevelser är de som kommer att inspirerar tjejer och kvinnor över hela Sverige.

Vad tycker du?

Aktuellt
Dela
Årets julklapp stickar du själv — på 3 minuter!
Med detta tempot blir du klar med alla årets julklappar innan december!
Aktuellt
Dela
Här är jobben där kvinnor tjänar mer än män
och de yrken som måste gå längst för att nå jämställda löner.
Aktuellt
Dela
Matilda Lindegren: "Jag ångrar hellre det jag gjorde än det jag aldrig gjort"
Cosmopolitan pratar med årets Paradise Hotel deltagare om saker tittare inte får se i tv-rutan, ambitioner, kärlek och guilty pleasures.
Aktuellt
Dela
Det här ska du ALDRIG äta eller dricka på en roadtrip
Vill du ha en så smidig resa som möjligt, då ska du undvika dessa!
Aktuellt
Dela
Vad din drinkbeställning säger om dig
Så om din dejt beställer en G&T, springer du åt andra hållet då?
Aktuellt
Dela
Anisa Sojka: "Det krävs en hunger för att lyckas"
Cosmopolitan pratar med Londonbaserade modebloggaren Anisa Sojka om livet med heltidsjobb, blogg och vänner.
Aktuellt
Dela
Hur ingenting blir som man tror - men ibland bättre
Läs Susannes personliga berättelse om att få hela livet vänt upp och ned, gång på gång, och vart det kan ta dig
vilken sida av sängen
Aktuellt
Dela
Vilken sida av sängen du sover på kan ha mer betydelse än du tror...
Det här förklarar SÅ mycket!
​Läskiga och roliga snacks till halloween
Aktuellt
Dela
Läskiga och roliga snacks till halloween
Våra favoriter för att pimpa halloweenpartyt
Aktuellt
Dela
Vad stjärnorna på Netflix FAKTISKT betyder
Så mycket smartare än vi anat!