Detta hände när jag använde mig av maktstrategier i vardagen

Gav de mig mer inflytande?​

Mest läst

"Vill du lära dig när tystnad ger mer inflytande än det talade ordet? Kunna genomskåda personer som på enkla sätt får dig att göra som de vill? Och vill du att andra inte bara ska lyssna på dig, utan också göra som du vill?"

Läste jag på baksidan av Elaine Eksvärds bok "Vardagsmakt: 10 strategier som ger och genomskådar makt". Perfekt, tänkte jag och laddade ner boken som ljudbok. Vi kan alla behöva lite mer makt i våra liv och det skadar inte att öka mitt inflytande. Jag lyssnade igenom ljudboken på en dag och kände mig uppfylld av all information den givit mig. De maktstrategier som Elaine nämner i boken är auktoritetsmakt, social makt, pengamakt, tystnadsmakt, sensationsmakt, sanningsmakt, utseendemakt, löftesmakt, skrämselmakt och kunskapsmakt.

Advertisement - Continue Reading Below

Mest läst

Jag bestämde mig för att jag måste testa dessa maktstrategier för att se om de verkligen fungerade. Torsdagen den 18 september hade vi en workshop på Cosmopolitans kontor. Syftet med workshoppen var att vi skulle lägga upp en plan hur vi skulle arbeta och vilken strategi vi skulle satsa på - och självklart hade jag mina egna idéer jag ville ha igenom. Eftersom inte alla strategier var applicerbara (jag kan inte direkt skapa auktoritetsmakt eller pengamakt på fem sekunder) så bestämde jag mig för att fokusera på tre strategier social makt, tystnadsmakt och utseendemakt.

Social makt handlar om att lära sig att läsa av andra människor. Att känna av stämningen i ett rum och anpassa sig efter den. Du ska läsa av kroppsspråk, upprepa de som har makts ord och skapa en perfekt harmoni i samtalet. I vanliga fall brukar jag en tendens att bara köra full fart framåt utan att egentligen känna av stämningen i rummet så denna maktstrategi skulle bli intressant att prova.

Tystnadsmakt går i korthet ut på att använda tystnad som en maktstrategi för att få sin vilja igenom. Genom att vara tyst kan man skapa respekt och uppmärksamhet från omgivningen. Tystnad kan även användas för att skapa en obehaglig stämning (speciellt om personerna i rummet är extroverta) vilket leder till att man får ett starkare förhandlingsläge.

Utseendemakt handlar om det fysiska utseendet. Forskning har visat att för varje decimeter lång man är så får man 6% högre lön än personer med exakt samma arbetsuppgifter (men är kortare) och samma gäller personer som anses snygga. Det är omöjligt att ändra sina genetiska förutsättningar men det går att göra det bästa man kan för att utnyttja utseendemakten. Jag valde därför att klä mig i en snygg proper svart klänning och ett par subtila kilklackar för att se hur detta påverkade hur andra såg mig på mötet.

Hur fungerade maktstrategierna i praktiken?

Efter tre timmars workshop är det nu dags att utvärdera om dessa strategier fungerade i praktiken. Fick jag mer makt på mötet? Fungerade dessa maktstrategier? Eftersom mötet var relativt informellt så var det svårt att avläsa en tydlig maktstruktur. Vi är ett team på endast fem personer där vi är fyra som har samma roll och en kvinna har en chefsposition. Det är dock intressant att analysera hur olika inflytande vi har över det som sägs och bestäms - trots att vi alla har samma auktoritet.

Den sociala makten fungerade väldigt bra att använda. Jag höll instämmande med allting som sas och kopierade folks tonläge och kroppsspråk. För mig som är en relativt "socialt smart" person var denna maktstrategi enkel att använda. Dock tänkte jag hela tiden på att inte köra över folk utan låta alla prata till punkt och försöka upprepa vad de sa. För folk som vill ha mer inflytande men samtidigt bli omtyckt av andra är detta en bra maktstrategi att använda. Jag kunde tydligt se en förbättring av hur jag uppfattades mötets klimat blev trevligare.

Tystnadsmakten var lite svårare för mig att använda eftersom jag gärna vill vara den som pratar. Det jag märkte var dock att när man bestämmer sig för att vara helt tyst (och vanligtvis är den som pratar) vänds ofta många blickar till en själv för att folk vill höra ens åsikt. Jag tror det är väldigt smart att använda tystnadsmakt emellan åt för att ens ord ska ha tyngre innebörd, det var i alla fall hur jag uppfattade det.

Efter att ha lyssnat på ljudboken var det även en maktstrategi som jag ville undvika, sensationsmakten. När jag hörde Elaine prata om sensationsmakt stämde det in till punkt och pricka på mig. Jag var en person som alltid skapar makt genom sensationer – en så kallad drama queen. Jag har alltid hundra historier att berätta och hela mitt liv är fullt av dramatik och händelser. Hur mycket jag än försökte undvika att använda mig av sensationsmakten var det ändå den maktstrategi som tog över – dels för att jag älskar att berätta historier och för jag älskar uppmärksamheten. Jag tror att många typer av drag och makttekniker är djupt rotade i oss och det kan därför vara nyttigt att försöka tona ner de sidorna eftersom ingen vill vara en "jobbig" person.

För att summera allt kan jag rekommendera alla att läsa Elaine Eksvärds bok om maktstrategier. Maktstrategierna fungerar verkligen i praktiken (jag fick mer inflytande på mötet) och framförallt tror jag att det är lärorikt att vara medveten om de. Du kan vinna mycket på att hantera dina egna maktstrategier och lära dig knepen hur du ska undvika andras. Speciellt för alla oss unga tjejer som tampas med äldre män och kvinnor som gärna vill sätta oss på plats – då skadar det inte med lite extra vardagsmakt.

Vill du läsa mer artiklar om karrärstips? Glöm inte följa oss på Facebook och Instagram!

Vad tycker du?

Aktuellt
Dela
6 enkla inredningsidéer för att få det höstfint hemma
Så enkelt är det att få det mysigt till hösten!
Aktuellt
Dela
Få ditt billiga vin smaka dyrt med det här enkla tricket
Och det tar bara 30 sekunder.
Aktuellt
Dela
Norska succéserien SKAM kommer äntligen till Sverige
Serien som har fått barn, tonåringar och vuxna att drömma på norska.
Aktuellt
Dela
Årets julklapp stickar du själv — på 3 minuter!
Med detta tempot blir du klar med alla årets julklappar innan december!
Aktuellt
Dela
Här är jobben där kvinnor tjänar mer än män
och de yrken som måste gå längst för att nå jämställda löner.
Aktuellt
Dela
Matilda Lindegren: "Jag ångrar hellre det jag gjorde än det jag aldrig gjort"
Cosmopolitan pratar med årets Paradise Hotel deltagare om saker tittare inte får se i tv-rutan, ambitioner, kärlek och guilty pleasures.
Aktuellt
Dela
Det här ska du ALDRIG äta eller dricka på en roadtrip
Vill du ha en så smidig resa som möjligt, då ska du undvika dessa!
Aktuellt
Dela
Vad din drinkbeställning säger om dig
Så om din dejt beställer en G&T, springer du åt andra hållet då?
Aktuellt
Dela
Anisa Sojka: "Det krävs en hunger för att lyckas"
Cosmopolitan pratar med Londonbaserade modebloggaren Anisa Sojka om livet med heltidsjobb, blogg och vänner.
Aktuellt
Dela
Hur ingenting blir som man tror - men ibland bättre
Läs Susannes personliga berättelse om att få hela livet vänt upp och ned, gång på gång, och vart det kan ta dig