"Vad f*n hände egentligen igår?"

En gripande text om alkoholberoende​

Mest läst

Ändlöst många gånger har jag vaknat upp med den där tryckande känslan. Känslan som kommer krypande med ångest och säger "vad hände egentligen igår?". Att vakna upp med brutet ben efter en fylla, vakna upp sovandes på gatan utanför mitt hus i Amsterdam för jag inte lyckas låsa upp dörren eller "bara" vakna upp med en minneslucka på fem timmar under gårdagens kväll. Jag avundas folk som faktiskt tycker att en fylla är när man känner att det snurrar lite. För mig innebär en fylla något helt annat. Det innebär att tappa kontrollen. Helt. Och kanske är det precis vad jag sökt, känslan att bara för en kväll i veckan kunna fly från mina tankar.

Advertisement - Continue Reading Below

Jag har en beroendepersonlighet och har extremt lätt att bli beroende av olika saker. Det spelar ingen roll om det är alkohol, socker eller träning. Ordet "lagom" finns liksom inte med i bilden utan för mig gäller allt eller inget principen. Jag ser det inte som en överraskning att jag har en alkoholproblematik eftersom jag har har växt upp med en pappa som är alkoholist och det är ärftligt. Så många gånger som jag har velat distansera mig från hans problem och inte vara som honom – så många kommer som jag insett att jag är mer lik honom än jag vill vara. I höstas drabbades jag under en period av multipla panikångestattacker på grund av stress och alkoholen blev det enda botemedlet. Att inse att jag hällt i mig några glas vodka blandat med kranvatten en söndagskväll för att kunna slappna av och komma över ångesten var en tydlig väckaklocka. Hade jag alkoholproblem? Jag som egentligen inte drack så ofta och inte hade några som helst problem att avstå alkoholen helt.

More From Nykter september
12 articles
Avstå alkohol en månad? Här är de häpnadsväckande...
Så konsumerar vi alkohol i Sverige
Alkoholens påverkan på kroppen
"Ångestpodden" pratar om alkoholism och...
Rädslan för att göra fel - att växa upp med en...

I februari bestämde jag mig för att sluta med drickande, det fick räcka nu. Jag som arbetar så hårt med att bygga mitt företag och skapa mitt drömliv. Hur kan jag tillåta mig själv att skada mig själv på det sätt som alkoholen skadat mitt psyke och omdöme? Jag drack inte en droppe på 2 månader för att sedan kunna gå över till ett "hälsosamt" drickande. Jag har inte varit full på 5 månader, mina panikångestattacker är som bortblåsa och jag har aldrig mått bättre. Aldrig mer ska jag låta alkoholen påverka mitt välmående och min lycka. Aldrig mer.

Över 320 000 människor i Sverige är beroende av alkohol och ytterligare 700 000 dricker så mycket att de riskerar att bli det eller att skada sig själva eller andra.

Alkohol är inblandad i åtta av tio misshandelsbrott i offentlig miljö. Och vart femte barn lever i en familj där minst en förälder dricker för mycket alkohol. (Källa: iq.se)

Cosmopolitans Alkoholundersökning

Följ med Cosmopolitan på en vit september för att öka ditt välmående och din hälsa efter en sommar med semester, rosé och drinkar.Delta i vår anonyma alkoholundersökning och hjälp oss dyka djupare i alkoholens påverkan.

Vad tycker du?

Aktuellt
Dela
6 enkla inredningsidéer för att få det höstfint hemma
Så enkelt är det att få det mysigt till hösten!
Aktuellt
Dela
Få ditt billiga vin smaka dyrt med det här enkla tricket
Och det tar bara 30 sekunder.
Aktuellt
Dela
Norska succéserien SKAM kommer äntligen till Sverige
Serien som har fått barn, tonåringar och vuxna att drömma på norska.
Aktuellt
Dela
Årets julklapp stickar du själv — på 3 minuter!
Med detta tempot blir du klar med alla årets julklappar innan december!
Aktuellt
Dela
Här är jobben där kvinnor tjänar mer än män
och de yrken som måste gå längst för att nå jämställda löner.
Aktuellt
Dela
Matilda Lindegren: "Jag ångrar hellre det jag gjorde än det jag aldrig gjort"
Cosmopolitan pratar med årets Paradise Hotel deltagare om saker tittare inte får se i tv-rutan, ambitioner, kärlek och guilty pleasures.
Aktuellt
Dela
Det här ska du ALDRIG äta eller dricka på en roadtrip
Vill du ha en så smidig resa som möjligt, då ska du undvika dessa!
Aktuellt
Dela
Vad din drinkbeställning säger om dig
Så om din dejt beställer en G&T, springer du åt andra hållet då?
Aktuellt
Dela
Anisa Sojka: "Det krävs en hunger för att lyckas"
Cosmopolitan pratar med Londonbaserade modebloggaren Anisa Sojka om livet med heltidsjobb, blogg och vänner.
Aktuellt
Dela
Hur ingenting blir som man tror - men ibland bättre
Läs Susannes personliga berättelse om att få hela livet vänt upp och ned, gång på gång, och vart det kan ta dig