Jag klev utanför min comfort zone - detta är vad jag fick uppleva

​Cosmos redaktör Maja berättar om att resa som ung tjej och att kliva utanför sin comfort zone, samt vad det kan leda till

Mest läst

Att kliva utanför sin comfort zone och verkligen put yourself out there, där i den stora vida världen, är antagligen en av de absolut bästa saker du kan göra. Men att resa som ung tjej är någonting som ofta kommer med funderingar, varav den kanske vanligaste: är det säkert?

Ett drygt år efter att jag tagit studenten hade jag sparat tillräckligt med pengar för att uppfylla en dröm. Jag var 19 år gammal, sommarblond och redo att ge mig ut på en resa runt jorden, som skulle komma att vara i 15 månader.

Advertisement - Continue Reading Below

Under min resa bestämde jag mig för att använda mig av Couchsurfing, något som då - för 7 år sedan - var mindre välkänt, men som nu för tiden är ett ganska väletablerat sätt att resa. Varför? Att "soffsurfa" är så mycket mer än ett billigt boende - det är ett sätt att verkligen besöka en plats. Genom att leva med lokalbor får du möjligheten att dyka så mycket djupare i deras hem, liv och kultur. För mig innebar det att kliva utanför min comfort zone att bo hemma hos folk - tänk: hoppa in i folks bilar, åka hem till deras små lägenheter, sova på deras soffor, dela deras vardag. Men att bo/umgås/prata med lokalbor överallt i världen, är bland det bästa jag gjort och någonting som du bara inte får missa.

Mest läst

Men för att återvända till frågan 'Är det säkert?': När jag började prata om att bo hemma hos folk under min resa hände det att jag (och folk som bryr sig om mig) ibland undrade över säkerheten i att bo med främligar, speciellt som en ung tjej. Speciellt hemma hos killar.

Om du funderar på huruvida du ska couchsurfa hos folk (eller över huvud taget kliva utanför din comfort zone vad gäller främlingar), kom ihåg detta: killar, tjejer, gamla, unga - det finns SÅ mycket fler bra än dåliga människor där ute. Om det var någonting mina resor lärde mig, så var det det. Använd ditt sunda förnuft och om det säger nej, så säger du också nej. Även om du redan står i deras hall - du KAN gå.

Läs också: Cosmopolitan vill höra just DIN berättelse.

Någonting bra med Couchsurfing (och de flesta andra sidor/appar som du kan använda dig av när du reser nu för tiden) är utvärderingarna. Använd dem. Missförstå mig rätt - vi har alla varit nya på sidor utan några erfarenheter att skryta med, så inga utvärderingar behöver inte automatiskt = dåliga personer. Men om du (eller dina föräldrar eller din kille eller…) är oroliga, håll dig till användare som redan har en samling positiva utvärderingar. Om inget annat så ger de peace of mind.

Känner du dig fortfarande tveksam? Här är några av de saker jag fick uppleva genom att kliva utanför min comfort zone och bo hemma hos folk:

  • I Brasilien bodde jag med en kille som tyvärr inte hade möjlighet att gå på kvällens fotbollsmatch på Maracanã, den stora fotbollsstadion i Rio de Janeiro. Kanske ville jag ta hans biljett och gå med hans väninna? På med en av hans fotbollströjor för hemmalaget (Flamengo) och så bar det av till den enorma arenan för en match mot ett av Saõ Paulos lag.
  • I Australien bodde jag med två bröder. Tillsammans packade vi deras jeep och begav oss ut på en roadtrip genom den fantastiska naturen, till en vacker plats där vi kunde slå upp tält vid vattnet (och intill en enorm kängurufamilj!).
  • I Indien bodde jag med en elefantryttare och hans familj, intill elefantfarmen där jag kunde umgås med elefanterna precis hur mycket jag ville. Jag fick mata, tvätta och rida och skapade vänskaper för livet (både i elefantryttarna och elefanterna).

Painting Laxmi. India, I miss you. #tbt

A photo posted by Maja (@majzets) on

  • I Florida, USA, tog en couchsurfing-host med mig på ett hemligt New Moon Party, på en av Miamis stränder. Folk hade byggt en lägereld, tagit med sig trummor och dansade och skrattade hela kvällen. Samma kille och hans roommate tog även med mig till Everglades.
  • Jamaica bodde jag med en kvinna på en stor farm. Här bodde också en ung kille som hon utnämnde till min guide, och som i sin tur kände en annan kille som arbetade på en resort i närheten. Vips, så hade han lyckats få med oss på en privat tur där vi fick simma med delfiner.
  • Sist men inte minst: Överallt har jag träffat mängder av fantastiska människor, fått smaka fantastisk hemlagad mat och lokala specialiteter, sett lokala TV-program, lyssnat på de nyaste lokala hitlåtarna och fått besöka barer, restauranger, klubbar och platser som ingen turist skulle kunna hitta på egen hand.

Om du vill läsa mer om att resa som ung tjej, att resa ensam och att bo hos lokalbor, så lägger jag då och då upp berättelser på min (engelska) reseblogg.

Gillade du artikeln? Glöm inte följa oss på Facebook och Instagram!

Vad tycker du?

Aktuellt
Dela
Cosmopolitan letar efter ambassadörer!
Älskar du att skriva och inspirera? Då kanske du är den vi söker!
Aktuellt
Dela
6 enkla inredningsidéer för att få det höstfint hemma
Så enkelt är det att få det mysigt till hösten!
Aktuellt
Dela
Få ditt billiga vin smaka dyrt med det här enkla tricket
Och det tar bara 30 sekunder.
Aktuellt
Dela
Norska succéserien SKAM kommer äntligen till Sverige
Serien som har fått barn, tonåringar och vuxna att drömma på norska.
Aktuellt
Dela
Årets julklapp stickar du själv — på 3 minuter!
Med detta tempot blir du klar med alla årets julklappar innan december!
Aktuellt
Dela
Här är jobben där kvinnor tjänar mer än män
och de yrken som måste gå längst för att nå jämställda löner.
Aktuellt
Dela
Matilda Lindegren: "Jag ångrar hellre det jag gjorde än det jag aldrig gjort"
Cosmopolitan pratar med årets Paradise Hotel deltagare om saker tittare inte får se i tv-rutan, ambitioner, kärlek och guilty pleasures.
Aktuellt
Dela
Det här ska du ALDRIG äta eller dricka på en roadtrip
Vill du ha en så smidig resa som möjligt, då ska du undvika dessa!
Aktuellt
Dela
Vad din drinkbeställning säger om dig
Så om din dejt beställer en G&T, springer du åt andra hållet då?
Aktuellt
Dela
Anisa Sojka: "Det krävs en hunger för att lyckas"
Cosmopolitan pratar med Londonbaserade modebloggaren Anisa Sojka om livet med heltidsjobb, blogg och vänner.