​Linnea (24) fick alopecia - gjorde håravfallet till en framgång

–​Man tål en hel del mer än man tror, säger grundaren och skribenten Linnea Holter Thompson, som startat sin egen hemsida för flickor med håravfall.

Mest läst

Vi låter det växa, färgar det i regnbågens alla färger, klipper det asymmetriskt och lockar eller plattar det när vi vill. Vårt hår är kanske vår dyrbaraste egendom. Så plötsligt en dag försvinner det, lite i taget. En kal fläck här och där. Vad hade du gjort?

Detta kan vara de flesta tjejers mardröm, men för Linnea Holter Thompson (24) från Oslo, blev det början på någonting nytt!

Advertisement - Continue Reading Below

"Det värsta var när jag fick veta att jag hade alopecia"

Linnea närmade sig slutet av sin kandidatexamen när hon märkte att hon började tappa hår.

"Under en tredagars-examen förlorade jag en massa hår, och strax efteråt hittade jag en kal fläck [...] och väckte min syster i panik", förklarar hon.

I skräck gick hon till läkaren så snart som möjligt och fick det hon då tolkade som det värsta möjliga beskedet: "Det värsta var när jag fick veta att jag hade alopecia, eftersom jag själv la så mycket negativitet i själva ordet."

Mest läst

Linnea fick veta att hon har långsam ämnesomsättning, en hormonell sjukdom som drabbar en liten procent av befolkningen och då särskilt kvinnor. Det är ingen som riktigt vet vad som orsakar sjukdomen, som kan vara både genetisk och stressrelaterad. Och en av biverkningarna är alltså håravfall.

En strålande Linnea före håravfallet

Det är svårt att föreställa sig Linnea i full panik. Hon utstrålar ett sådant lugn och sådan kontroll, när hon ler brett både på Instagram och i verkligheten. Och naturligtvis lät Linnea inte diagnosen knäcka henne!

Med resväskan full av mediciner flyttade hon till Amsterdam efter sin examen och började jobba heltid som redaktör för ett start up-företag. Samtidigt förlorade hon mer och mer hår och började bära hatt till kontoret varje dag, trots den rekordvarma sommaren.

"Jag har lärt mig att man tål en hel del mer än man tror. Och det är ingen idé att låsa in sig själv om man går igenom någonting sådant. Det är tillåtet att vara ledsen och arg, men man får inte låta det ta över hela livet. Man måste helt enkelt göra det man kan för att känna sig fin och må bra. Shoppa, dricka vin och klaga lite till sin mamma!"

"Nu är det dags att ta bort det"

Under ett besök hemma i Oslo tog Linnea ett beslut som skulle förändra allt: "Jag åkte hem till Oslo över helgen och under flygresan bestämde jag mig för att håret måste bort. Lyckligtvis känner jag en jättebra frisör på Studio Alf. Min syster, en väninna och jag klev in där och sa att "nu är det dags att ta bort det". På väg ut ur salongen stoppade jag hatten i påsen och så firade vi med Champagne!"

Om det var Champagnen, eller bara lättnaden över att äntligen ha fattat beslutet hon funderat på så länge, som ledde till nästa steg vet vi inte, men det var den här bilden som fick bollen i rullning:

"Jag la ut en bild på Facebook och kommentarerna och likesen flödade in. Många trodde att jag gjort det bara för att jag var sugen på en ny frisyr. Det var en otroligt upplyftande upplevelse och jag fick bara positiv feedback från vänner och familj. De få gånger jag fick frågor från folk som inte kände mig så väl, så sa jag att jag hade rippat en Britney 2007."

Girls Over Hair

Motiverad av det nya självförtroendet hon fick efter att ha rakat huvudet, och av hur lite tillgänglig information som fanns för kvinnor med håravfall, startade Linnea hemsidan Girls Over Hair.

"Jag ville inte definieras som 'hon som förlorat sitt hår', eftersom det ju inte är jag. Så tanken var att starta en sida som informerar, sprider information och visar att det faktiskt är väldigt vanligt med tjejer som tappar hår - och att du fortfarande kan vara bad-ass och så cool och trendig och fräsch som du bara vill."

Summertime 👉🏽 hat season 🍸 #girlsoverhair #summer #headwear #girls #sun

A photo posted by GIRLSOVERHAIR (@girlsoverhair) on

Efter att hon startat sidan kontaktade hon själv det norska Riksförbundet för Alopecia, som hjälpte henne att komma i kontakt med andra tjejer i liknande situationer, vilka alla var "oerhört positiva och intresserade", berättar Linnea. Håravfall hos flickor är tyvärr fortfarande ett skambelagt ämne, men Linnea "hoppas att de hittar girlsoverhair.com och kan känna att de fortfarande är lika fina".

Advertisement - Continue Reading Below

Och den positiva feedbacken strömmade på: "Det bästa och mest givande är när tjejer kontaktar mig och säger att de gillar sidan. Dessutom älskar jag att skriva och får utlopp för min kreativitet och samtidigt utmana mig själv", säger en inspirerad Linnea.

Hon arbetar kontinuerligt med att vidareutveckla Girls Over Hair och hennes mål är tydligt: "[...] att människor ska hitta en positiv hemsida i en tråkig situation."

För Linnea började medicinerna tillslut ge effekt och håret har börjat göra comeback. Hon påpekar dock att man inte kan bota alopecia över en natt: "Det kommer och går och om jag märker att det börjar falla av igen, så försöker jag att inte ta det så hårt. Hår är hår, och girlsoverhair.comger ju att det inte är så farligt", ler Linnea.

Linnea Holter Thompson är 24 år, från Oslo och studerar för ögonblicket Media and Business i Rotterdam. Följ hennes projekt på Girls Over Hair och på Instagram @girlsoverhair.

Cosmopolitan letar just nu efter kvinnor med starka personliga berättelser. Har du kommit över en ätstörning, tagit dig ur ett destruktivt förhållande, vunnit ett marathon, varit ute och rest helt själv eller kanske övervunnit din största rädsla? Vad du än varit med om och som du vill dela med dig av, så vill vi gärna lyssna till just din historia och berätta den vidare.

Dela med dig av din berättelse genom att skicka ett mail till fanny.bergstrom@hearst.nl med rubrik `Din berättelse´ så kanske just dina upplevelser är de som kommer att inspirerar tjejer och kvinnor över hela Sverige.

Gillade du artikeln? Glöm inte följa oss på Facebook och Instagram!

Vad tycker du?

Aktuellt
Dela
Alexander D'Rosso: "Det är synd att det inte finns fler timmar på dygnet"
Cosmo pratar med högaktuella Alexander D'Rosso om nya singeln, ambitioner och kärlek.
Aktuellt
Dela
Till mitt 15-åriga jag: "Du kära som dagligen lever i en stress av att du inte duger - Du är bra"
Casandra och Sophie, tjejerna bakom företaget IAMPROUD tar kampen för kroppspositivitet
Aktuellt
Dela
Minska din arbetstid och öka ditt resultat - bli produktivare nu!
Bästa tipsen på hur du maxar din produktivitet
Aktuellt
Dela
Cosmopolitan letar efter ambassadörer!
Älskar du att skriva och inspirera? Då kanske du är den vi söker!
Aktuellt
Dela
6 enkla inredningsidéer för att få det höstfint hemma
Så enkelt är det att få det mysigt till hösten!
Aktuellt
Dela
Få ditt billiga vin smaka dyrt med det här enkla tricket
Och det tar bara 30 sekunder.
Aktuellt
Dela
Norska succéserien SKAM kommer äntligen till Sverige
Serien som har fått barn, tonåringar och vuxna att drömma på norska.
Aktuellt
Dela
Årets julklapp stickar du själv — på 3 minuter!
Med detta tempot blir du klar med alla årets julklappar innan december!
Aktuellt
Dela
Här är jobben där kvinnor tjänar mer än män
och de yrken som måste gå längst för att nå jämställda löner.
Aktuellt
Dela
Matilda Lindegren: "Jag ångrar hellre det jag gjorde än det jag aldrig gjort"
Cosmopolitan pratar med årets Paradise Hotel deltagare om saker tittare inte får se i tv-rutan, ambitioner, kärlek och guilty pleasures.