Har du vanor som begränsar din kreativitet och lycka? Är du fast i ett förhållande du inte gillar eller fast på ett jobb du egentligen inte gillar? Den här artikeln handlar om vanor och hur man bryter vanor för att skapa ett lyckligare liv. På Wikipedia definierar man en vana såhär: " En vana är en återkommande handling som man vanligtvis utför omedvetet och som "triggas" av en särskild miljö eller känsla".

Advertisement - Continue Reading Below

Vanor formas genom att man utför dem. Vad vanan än är behöver den upprepas regelbundet för att vi automatiskt ska utfara dem. Många vanor går helt obemärkt förbi för personen som utför de eftersom deras handlingar oftast sker helt automatiskt. Gamla vanor är svåra att bryta och nya vanor är svåra att forma eftersom vi upprepar rutiner som är inpräntade i vår märg.

Jag skulle säga att en vana är hjärnan och kroppen genväg från en plats till en annan. En vana kan vara allting från att alltid ta samma väg till jobbet till att umgås med samma typ av människor på samma typ av ställe. Det är lätt att alltid följa samma mönster men det är viktigt att ändra gamla vanor för att att göra plats för nya så du kan ändra ditt liv och bli lyckligare. Även här i Amsterdam där allt fortfarande är relativt nytt är det lätt att falla i gamla mönster, men jag försöker aktivt att alltid tänka på att jag inte ska upprepa mig själv och göra plats för små förändringar varje dag.

Most Popular

Mina tips för att bryta vanor:

1. Säg "ja" oftare.

Varje dag får jag frågor som: "Vill du göra det här?" eller "följ med mig till det det här". Förut var jag riktigt bra på att ha tydliga rutiner (okej, jag har det fortfarande). Äta frukost, gå till skolan/jobbet, gå till gymmet, komma hem klockan 21, äta middag och gå och lägga mig. Var i detta schema skulle jag få plats att göra något spontant? Ingenstans. Nu försöker jag att säga "ja" oftare vilket hjälper mig att bryta mina vanor (och ja, det ökar verkligen min lycka). Jag ser det som rett positivt tecken att jag har härliga vänner runt omkring mig som vill umgås med mig och om jag gör spontana saker för att bryta mina vanor ångrar jag det aldrig. I helgen drog jag tillexempel på en festival direkt från sängen och trots att jag inte dricker någon alkohol den här månaden och jag hade världens roligaste dag!

2. Börja med små förändringar

Försök inte att bryta alla vanor på en gång – börja med att ta en ny väg till jobbet, köp en ny typ av kaffe, gå till en ny klubb eller ta modet att gå på en dejt med en ny kille. När du väl lär dig att bryta vanor så kommer det att bli lättare att ändra på större saker i ditt liv.

3. Var närvarande och tänk mer

Eftersom jag verkligen har blivit ett mindfullness-freak det senaste så är mitt absolut bästa tips att vara mer närvarande. Vi faller in i vanor eftersom vi är lata och inte tar aktiva beslut om vår vardag. Var uppmärksam på vad som händer runt omkring dig och gör alla saker du gör till ett val. Tänk på varför du gör vissa saker och om det är något du verkligen vill göra. Om inte, gör något annat. Du har all tid i världen till att bryta vanor och göra något nytt.

Gillade du artikeln? Glöm inte följa oss på Facebook och Instagram!

Vad tycker du?