Christopher (21) berättar om hur det var att komma ut som transsexuell

"Jag hade alltid varit svår att placera, och detta gjorde det bara svårare"

Mest läst

När jag var 15 hade jag en aha-upplevelse. Jag gick på högstadiet och hade redan kommit ur garderoben som lesbisk när jag var 13. Dock kände jag inte riktigt att identiteten som lebisk passade mig. Jag gillade ju tjejer, men det var något annat som inte stämde. Tillslut kom jag fram till att jag inte passade in i kroppen jag hade, och det var då jag insåg att jag var transsexuell. Jag kände mig inte som en tjej, och varje gång jag såg mig själv i spegeln förstärktes den känslan.

Advertisement - Continue Reading Below

Jag höll den här insikten för mig själv och hoppades att det skulle "gå över", eftersom det enda jag egentligen ville var att vara "normal". Jag delade inte med mig av det här till någon förrän jag var 20 år gammal. Jag visste inte så mycket i den skeva miljön i min barndom - jag var för det mesta avskärmad, så att komma fram till att jag var trans, var väldigt svårt och tungt i början, eftersom det låg så mycket tabu kring det. Det var inte lätt att erkänna något som jag inte förstod. Hur skulle då de andra förstå?

Mest läst

Jag hade alltid stuckit ut i skolan, eftersom jag inte hadda samma hudfärg som de andra eleverna, och sedan även för att jag var lesbisk. Jag var den första på skolan som kom ut som homosexuell, och kända mig ganska ensam ett tag. Jag hade alltid varit svår att placera, och detta gjorde det bara svårare. Det var svårt att inte veta vart jag hörde hemma. Detta förändrades lyckligtvis när jag blev involverad i något som heter "Skeiv Ungdom", där jag deltog på sommarläger och flera träffar. Så småningom kom också fler på skolan ut som homosexuella, och jag var plötsligt inte ensam längre.

Läs också: Linnea (24) fick alopecia - gjorde håravfallet till en framgång

Hur var det att komma ut?

Förra året kom jag ut ur garderoben som transsexuell. Jag berättade först för några vänner och familjen, och fick otroligt mycket stöd, mer än vad jag hade trott. Tillslut kom jag också öppet ut på Facebook och har fått en enorm respons. Människor har bara varit positiva och stöttande, och jag har fått många frågor om hur det har varit. Det har varit fantastiskt, och jag är mycket tacksam.

I våras började jag processen från kvinna till man. Jag hade först ett samtal med läkaren om att jag önskade starta en process för könsbyte, inom vilket jag hade en mängd frågor. Sedan skickades jag till en öppenvårdsmottagning, där jag fick prata med en kurator för att utesluta psykiska problem och för att vara helt säker på att det var det här jag ville göra.

Det är viktigt att veta att det är en process som tar lång tid, och att den är mycket svår. När man har nått en viss punkt i processen är det egentligen försent att ändra sig, eftersom att ändringarna som du gör med din kropp är permanenta. Jag måste också säga att jag hade ett bra stödsystem och människor som var där för mig.

När man är klar där är det upp till dem att bestämma hur många timmar man ska spendera hos en psykolog, innan man skickas vidare till sjukhuset för fler tester. Tillslut kan jag börja hormonbehandlas med testosteron, som ska ändra min röst och mitt utseende, och hjälpa mig i processen. Behandlingen måste jag fortsätta med i resten av mitt liv, eftersom min kropp inte producerar testosteron på egen hand. Efter att ha hormonbehandlats i några år går jag vidare och tar bort brösten (toppkirurgi) och sedan opereras underlivet.

Läs också: Lisa fick MS när hon var 16 - här är hennes berättelse

Hur är det att hela tiden få frågan "helt säker?"

Jag är säker, därför är det lätt att svara ja. Om jag hade varit yngre hade jag varit osäker. Men jag är 100% säker på att det är detta jag vill. Det betyder inte så mycket för mig vad folk tycker om min process, eftersom jag vet att jag gör detta för att få ett bättre liv. Jag är inte lycklig i kroppen som jag är i nu och vill ta steget mot att försonas med mig själv. När jag ser mig i spegeln nu så matchar inte det jag ser med det jag har på insidan.

Vad skulle du säga till dem som ännu inte kommit ur garderoben, eller som kämpar med samma saker som du?

Det är viktigt att dela med sig med någon! Man behöver inte säga det till alla på en gång, men att hålla något så stort för sig själv kan vara farligt. Det är svårt att vara så osäker och rädd ensam. Jag trodde inte på folk som kom ut och sa att det var lätt, men det är viktigt att ta det första steget. Oavsett hur rädd du är. Ta samtalet även om du tycker att det är jobbigt, för det är så mycket bättre när man kan dela bördan med någon som stöttar en.

Gillade du artikeln? Glöm inte följa oss på Facebook och Instagram!

Vad tycker du?

Aktuellt
Dela
Få ditt billiga vin smaka dyrt med det här enkla tricket
Och det tar bara 30 sekunder.
Aktuellt
Dela
Norska succéserien SKAM kommer äntligen till Sverige
Serien som har fått barn, tonåringar och vuxna att drömma på norska.
Aktuellt
Dela
Årets julklapp stickar du själv — på 3 minuter!
Med detta tempot blir du klar med alla årets julklappar innan december!
Aktuellt
Dela
Här är jobben där kvinnor tjänar mer än män
och de yrken som måste gå längst för att nå jämställda löner.
Aktuellt
Dela
Matilda Lindegren: "Jag ångrar hellre det jag gjorde än det jag aldrig gjort"
Cosmopolitan pratar med årets Paradise Hotel deltagare om saker tittare inte får se i tv-rutan, ambitioner, kärlek och guilty pleasures.
Aktuellt
Dela
Det här ska du ALDRIG äta eller dricka på en roadtrip
Vill du ha en så smidig resa som möjligt, då ska du undvika dessa!
Aktuellt
Dela
Vad din drinkbeställning säger om dig
Så om din dejt beställer en G&T, springer du åt andra hållet då?
Aktuellt
Dela
Anisa Sojka: "Det krävs en hunger för att lyckas"
Cosmopolitan pratar med Londonbaserade modebloggaren Anisa Sojka om livet med heltidsjobb, blogg och vänner.
Aktuellt
Dela
Hur ingenting blir som man tror - men ibland bättre
Läs Susannes personliga berättelse om att få hela livet vänt upp och ned, gång på gång, och vart det kan ta dig
vilken sida av sängen
Aktuellt
Dela
Vilken sida av sängen du sover på kan ha mer betydelse än du tror...
Det här förklarar SÅ mycket!