Hur du förändrar ditt liv genom att sluta "give a f*ck"

Och hur du slutar slösa tid du inte har, på skit du inte vill göra, med människor du inte gillar.

Mest läst

Om det är något jag verkligen letar efter här i livet så är det sätt att förbättra min egen livskvalitet och lycka. För hur bra du än har det, kan det alltid bli bättre, eller hur? När min chef tipsade mig om Sarah Knights bok "The life-changing magic of not giving a f*ck" sprang jag och köpte den direkt. Boken handlar i korthet om att prioritera det som är viktigt i livet och sluta hänga upp sig på andras åsikter. För mig är titeln lite missvisade för filosofin i denna bok handlar inte om att bli en person som skiter i alla andra utan bara att vara mer medveten om sina val och varför man gör det man gör. På ett sätt är det en typ av mindfullness-bok där nyckeln är att vara mer uppmärksam på sina tankar och människorna man omger sig av.

Advertisement - Continue Reading Below

"Även om jag alltid har varit en typ A högpresterande och ambitiösperson så är det okej att säga att jag 'inte bryr mig ett skit' om att gå upp 6:30 varje morgon och ta tunnelbanan till Rockefeller Center för att sitta på ett kontor omgiven av människor jag inte ser som mina vänner, och lösa andra människors problem hela dagarna istället för mina egna" säger Knight i en intervju i Vogue.

Mest läst

Här är de viktigaste sakerna jag lärt mig av "The life-changing magic of not giving a f*ck".

Att börja använda sig av "NotSorry" metoden

Vi människor är programmerade att lägga så mycket energi på hur vi uppfattas av andra att vi tappar bort oss själva mitt i allt. Vi känner enorm skuld om vi till exempel inte vill gå på den där födelsedagsmiddagen för att hellre vara hemma och titta på film. Det första Knights bok har lärt mig är att inte behöva känna dåligt samvete och skuld om jag faktiskt bestämmer oss för att inte "give a f*ck" om jag bestämmer mig för att skippa saker jag inte vill göra för att använda tiden till saker jag faktiskt bryr mig om.

Att sluta bry sig så j*kla mycket har sina tydliga fördelar

Ja, det är faktiskt okej att säga "nej" och prioritera de saker DU vill göra med DIN tid. När du slutar göra saker du inte vill göra, tar bort irriterande människor på Facebook, slutar lyssna slaviskt på samhällets krav och prioriterar dig själv kommer du spara tid och pengar till saker som verkligen betyder något. Du lever bara en gång, så varför ska du slösa bort din tid på att sitta på ett jobb du inte gillar och umgås med personer som inte gör dig glad.

Läs även: "Ändra ditt tankesätt - det kan göra underverk för din lycka"

Gör en F*ck-budget

Knight rekommenderar alla att göra en f*ck-budget. Om vi mäter våra "f*cks" i tid och pengar så kan vi enkelt se vad vi vill lägga vi lägga våra pengar och energi på istället för att slösa bort de på saker som inte kommer att förbättra vår livskvalitet. Skriver ner vilka vänner, familjemedlemmar och kollegor du vill lägga din tid på och vilka av deras tillställningar och projekt du vill prioritera. Personerna på listan är de som får dina f*cks och de som inte står med är inte garanterade din tid och dina ansträngningar.

Var ärlig och artig men inte för ärlig och artig.

Det bästa sättet att tacka nej till saker du inte vill göra är att göra det på ett snyggt och artigt sätt (men det är viktigt att inte gå över gränsen). Om du tillexempel inte vill åka på den där dyra bröllopshelgen till dina halvbekanta vänner ska du skicka en present med lappen "tack så jättemycket för inbjudan men vi kan inte komma". Försök inte att förklara bort dig för mycket, då låter det bara som du hittar på bortförklaringar.

#ZeroF*cks är en lögn

Som Knight skriver är det viktigt att välja sina f*cks. Att inte bry sig alls kommer bara göra dig till ett skitstövel. Nyckeln är att prioritera sina Fs och ge de till dem som betyder mest (detta inkluderar även dig själv). "Att inte give a f*ck handlar om att ta hand om dig själv i första hand, precis som att sätta på din egen syremask innan du hjälper andra" beskriver Knight. Detta kanske ses som själviskt men vem bryr sig.

Beställ Sarah Knights bok här och lär dig hur du applicera hennes metod.

Gillade du artikeln? Glöm inte att följa oss på Facebook och Instagram!

Vad tycker du?

Aktuellt
Dela
Matilda Lindegren: "Jag ångrar hellre det jag gjorde än det jag aldrig gjort"
Cosmopolitan pratar med årets Paradise Hotel deltagare om saker tittare inte får se i tv-rutan, ambitioner, kärlek och guilty pleasures.
Aktuellt
Dela
Det här ska du ALDRIG äta eller dricka på en roadtrip
Vill du ha en så smidig resa som möjligt, då ska du undvika dessa!
Aktuellt
Dela
Vad din drinkbeställning säger om dig
Så om din dejt beställer en G&T, springer du åt andra hållet då?
Aktuellt
Dela
Anisa Sojka: "Det krävs en hunger för att lyckas"
Cosmopolitan pratar med Londonbaserade modebloggaren Anisa Sojka om livet med heltidsjobb, blogg och vänner.
Aktuellt
Dela
Hur ingenting blir som man tror - men ibland bättre
Läs Susannes personliga berättelse om att få hela livet vänt upp och ned, gång på gång, och vart det kan ta dig
vilken sida av sängen
Aktuellt
Dela
Vilken sida av sängen du sover på kan ha mer betydelse än du tror...
Det här förklarar SÅ mycket!
​Läskiga och roliga snacks till halloween
Aktuellt
Dela
Läskiga och roliga snacks till halloween
Våra favoriter för att pimpa halloweenpartyt
Aktuellt
Dela
Vad stjärnorna på Netflix FAKTISKT betyder
Så mycket smartare än vi anat!
Aktuellt
Dela
I denna del av Sverige söker flest svenskar på porr
Och den här tiden på dygnet porrsurfar flest svenskar.
Aktuellt
Dela
DIY: Gör din egen storstickade filt - Instagrams senaste supertrend
Allt du behöver är jättegarn, dina händer och fyra timmar!