Josefin Dahlberg är 27 år och jobbar som chefredaktör och bloggare på Modette.se. Josefin bestämde sig för 6,5 år sedan för att bli nykterist och är idag en stor förebild för många unga. Hon har skrivit flera texter och medverkat i podcasts om sitt val att sluta dricka. Cosmopolitan pratar med Josefin om nykterhet, välmående och grupptryck.

Hur länge har du varit nykter och varför bestämde du dig för att vara det?

Jag har varit nykter i sex och ett halvt år. Jag insåg redan när jag började dricka vid tidig ålder (runt 12 år) att jag reagerade annorlunda på alkohol än vad mina kompisar gjorde. Jag blev alltid fullast på festen, gjorde saker jag ångrade och fick extrem ångest dagen efter. Det här blev bara värre med tiden och när jag var 18 år sökte jag för första gången hjälp. Jag gick på Ungdomsmottagningens drog- och alkoholavdelning och pratade med alkoholterapeuter en gång i veckan under två år innan jag blev helt nykter. De försökte med alla möjliga olika metoder för att få mig att sluta dricka men jag ville inte inse att det var lösningen på mitt problem. Man kan väl inte sluta dricka när man är 20 år? Hur skulle livet bli utan alkohol? Tråkigt, trodde jag. Jag trodde att livet skulle ta slut och att jag aldrig skulle kunna ha kul igen. Jag var också rädd för att ta bort alkoholen för det var ju min räddning. Min flykt. Men vad jag inte visste var att mitt liv blev betydligt bättre den dagen jag slutade dricka och fortsätter att bli bättre varje dag.

Advertisement - Continue Reading Below

Hur har din nykterhet påverkat ditt välmående och karriär?

Det har påverkat allt! Jag mår så galet bra idag jämfört med innan jag slutade dricka. Jag har på dessa år fokuserat på mitt välmående och min karriär och ja, båda har ju gått väldigt bra. Jag är övertygad om att jag inte alls hade kommit dit jag är i dag och mått så bra som jag gör i dag om jag inte hade slutat dricka.

Lets go home! ⚡️🙋🏼💕✨ Thanks for a great weekend @ginatricot 💕

A photo posted by Josefin Dahlberg (@josefinsoso) on

Vad är det svåraste med att inte dricka i ditt jobb och privat?

Nu tycker jag inte att det är svårt alls men i början var det jobbigt. Jag kände mig väldigt annorlunda och utanför. Jag kände att jag var tvungen att förklara mig varje gång jag sa nej till alkohol men i dag svarar jag bara "nej tack, jag dricker inte". Så får folk tycka vad de vill för det viktigaste för mig är att jag vet varför jag inte dricker och det är för att jag inte mår bra av alkohol. Det finns inget positivt med alkohol för min del. Jag mår mycket bättre utan!

Finns det något du saknar med drickandet?

Om jag har en riktigt jobbig period eller går igenom något som suger så kan jag för en sekund eller två tänka att jag vill kröka. MEN som tur är hinner jag ställa om mina tankar snabbt och förstå att inget skulle bli bättre av att dricka i dessa lägen, bara tvärtom – det skulle bli värre!

Vilka fördomar stöter man oftast på som nykter?

Att man är tråkig, att man ska vara märkvärdig men jag får också höra av väldigt många att "jag tänker verkligen på att inte dricka så mycket. Senaste tiden har jag knappt druckit alls" och så står de med ett glas i handen. Jag bryr mig inte så mycket om hur andra dricker, alla får göra precis som de vill. Bara för att jag inte dricker behöver jag inte veta exakt hur andras alkoholvanor ser ut. Men folk blir väl nervös i sådana lägen just för att de är ovanligt att man inte dricker.

Vad skulle du säga till alla unga tjejer och killar där ute som vill vara nyktra men inte vågar pga grupptryck etc?

Skit i vad andra tycker. I alla lägen. Du måste göra det som är bäst för dig, det vinner alltid i längden. Det är inte värt att dricka och må dåligt för att inte riskera att folk ska tycka och tänka saker om dig. Och att det aldrig är för tidigt för att söka hjälp. Välj det som är bäst för dig och skapa ditt liv!

Läs Josefins superhärliga blogg här!

Vi uppmuntrar därför alla att dela med sig av och vara mer öppnare om sina alkoholvanor under hashtaggen #nykterseptember. Hoppas ni följer med på vår resa till en vit september och deltar i vår anonyma alkoholundersökning för att hjälpa oss dyka djupare i alkoholens påverkan.

Gillade du artikeln? Läs även Johannas starka berättelse om att växa upp med en pappa som är alkoholist.

Vad tycker du?