Har du svårt att hålla hemligheter? Då är du inte ensam (tack och lov!!!). Och det verkar som att det finns en vetenskaplig anledning till varför vi är så glappkäftiga.

Svårt att hålla hemligheter, men varför?

Att det är svårt att hålla hemligheter vet vi alla. Faktum är att det nog kan vara en av de svåraste uppgifter någon kan ge oss. Och det behöver inte ens vara en särskilt juicy story! Anledningen till att vi har svårt att hålla hemligheter kan vara så enkel som att det faktiskt är just det - en för svår uppgift. Det krävs en mental ansträngning för att inte råka försäga sig, påstår psykologen Art Markman.

Advertisement - Continue Reading Below
sweat the bachelorette sweaty sweating wells

"Våra hjärnor har en begränsad kapacitet att bearbeta information, så om du är involverad i en komplex diskussion kan det vara svårt att hålla reda på vad du får och inte får säga, vilket i sin tur kan leda till att du avslöjar information som du inte borde", förklarar Markman. Även andra studier backar upp teorin om att det är svårt att hålla hemligheter på grund av att våra små hjärnor helt enkelt inte klarar av för mycket mental multi-tasking.

Most Popular
brains

Har du svårt att hålla hemligheter, kan det vara för att det faktiskt kan påverka dig fysiskt. Enligt Big Think kan hemlighetsbevarande vara dåligt för oss, då det påverkar våra stressnivåer. Att släppa ut en hemlighet kan alltså vara en hälsofråga (försök bortförklara dig med det nästa gång du råkat försäga dig...).

Team Giphy orange is the new black secret secrets season 4

Någonting annat som kan påverka vår oförmåga att hålla hemligheter är att vi lockas av att skapa reaktioner. Visste du att... har du hört att... Vilket en hemlighet ju bara är FÖR bra för! Dessutom kan hemlighetshållande i viss mån innebära att vi måste ljuga för någon annan, och ingen vill ju bli kallad en lögnare? Fast är skvallertant så mycket bättre?

Gillade du artikeln? Glöm inte följa oss på Facebook och Instagram!

Vad tycker du?