Lämna behån hemma och låt brösten hang free

Cosmos redaktörer Fanny och Maja skippade BH:n i en vecka - det här är vad som hände

Mest läst

Att kvinnor ska ha på sig BH är något vi lär oss tidigt, och visst släpar de flesta av oss glatt med våra mammor till affären för att köpa vår första behå? Och även om det är mer accepterat av dagens samhälle att gå utan, är det fortfarande någonting som helt enkelt förknippas med att vara kvinna. Det pratas former, storlekar, färger...

Vi är båda av åsikten att BH:ar är väl bra att ha ibland, men USCH vad obekväma de är. Det är varmt, det kliar, det spänner, eller hänger. Ändå har vi envisats med att dra på oss dem varje morgon, och längtat efter att få ta av dem igen när vi kommer hem. För det kan väl vara en av de skönaste känslorna EVER? En svettig dag kom vi hem från kontoret, drog av dem, suckade av välbehag och tänkte - varför ta på dem igen?

Advertisement - Continue Reading Below

Och så startade experimentet att gå utan BH i en vecka. Det kan låta kort, men det är otroligt att ett sådant litet plagg kan ha så stor inverkan. På bara en vecka har vi upptäckt mer om hur den påverkar vår kropp, fysiskt, men även hur man själv känner sig och hur andra ser på en.

Mest läst

Här är några av de saker som vi upptäckte under vår BH-fria vecka:

1. Känslan av frihet. Detta var ju helt klart det bästa med att gå utan BH i en vecka. Att slippa ha något som spände, klämde och kliade. Istället fick man låta brösten ha lite av ett eget liv; de fick hänga, hoppa, studsa och fram för allt: andas.

"Det här kanske låter sjukt, men blev rätt harmonisk av att inte ha BH på mig. Jag fick helt plötsligt ett annat lugn som jag vanligtvis inte har" (Fanny).

"Jag tänkte först att det skulle vara lite obehagligt (speciellt när vi satsade på lite mer "vågade" outfits), att jag skulle tänka på om det syntes, om nåt stack ut - men istället tänkte jag nästan inte alls på brösten. Det var liksom inga tighta BH-band som påminde längre, och istället blev de bara en naturlig del av kroppen" (Maja).

2. Hur mycket allt faktiskt rör sig. Ja, brösten har verkligen ett eget liv när man skippar BH:n och det kan vara härligt ibland, men vi märkte även att i vissa situationer kan det vara rätt jobbigt. Under vår vecka har vi dansat på festival, cyklat fram och tillbaka från jobbet och tränat - och alla dessa aktiviteter hade någon form utav "aj"-faktor.

"Jag har rätt små bröst men jäklar vad ont det kunde göra. Gymmet var verkligen det värsta, inte bara att det gjorde ont, utan också alla blickar man fick av de pumpande Jersey Shore-killarna" (Fanny).

3. Välja kläder. En vanlig dag med BH: rullar ur sängen, hoppar in i duschen och slänger på sig några kläder - inga svårigheter. En vanlig dag utan BH: rullar ur sängen, hoppar in i duschen och prövar en hög med kläder innan man hittar något som funkar. Det var en klar skillnad mellan de plagg som verkligen passade och de som inte gjorde det alls. Plagg som vanligtvis sitter väldigt bra, som plötsligt inte gjorde det längre. Men sedan fanns det också de plagg som satt bättre utan BH, där man slapp fula BH-band, en för stor klyfta eller det blommiga mönstret på BH:n under den vita blusen.

"Det mest intressanta var nog att jag märkte under veckans gång att jag började bry mig mindre och mindre och blev mycket mer bekväm i att "let it all hang loose". Kunde slänga på mig toppar som jag vanligtvis inte skulle ha utan BH och digga det" (Fanny).

Advertisement - Continue Reading Below

4. Boob-mance. Ja hörni, det här är officiellt ett ord (i alla fall från och med idag) - som en bromance fast med sina egna bröst. Tänk att man bara under en vecka kan få en helt annan bild, uppskattning och kärlek för sina bröst. Vi har klurat lite på detta och tror att det kan bero på att brösten har fått vara mer "närvarande", att de inte har gömts under en tjock vadderad BH, eller varit något som bara måste stöttas och bäras på.

"De blir inte längre något som förknippas med kliande band och en instängd känsla. Det är just det där med att det inte längre är en längtan efter att få komma hem och släppa ut dem - för de är redan fria! Man inser att det inte finns några 'måsten' - ibland vill man ha en BH, ibland behövs den inte - men det väljer vi, inte brösten, inte någon annan" (Maja).

5. Vad folk tycker och tänker. Detta är nog det som chockat oss mest, hur mycket alla runt omkring oss har tittat, påpekat och frågat. När man går ner för gatan, när brösten hoppar lite extra och det plötsligt verkar som att ingen i hela stan sett ett par bröst tidigare. Att något så naturligt verkar vara en så stor grej. Trots att vi lever i den "frisläppta" tid vi gör.

"Det sjukaste var nog när jag var ute på en bar i fredags och en tjejkompis till mig påpekade att jag såg väldigt 'chill och avslappnad' ut och kollade på mina bröst. Jag förvånades nog lite extra då det var en tjej som påpekade detta" (Fanny).

Nu sitter vi här och skriver - efter slutfört experiment - tror ni då att vi har på oss BH:n igen? Nää det har vi ju inte! MEN, nu kan vi också uppskatta att ha dem - ibland. Istället för att klaga hela tiden har vi insett att det också finns tillfällen när man VERKLIGEN vill ha BH, och då faktiskt gilla den.

Vi som har ganska små bröst inser också att det kanske är något annorlunda för dig som har lite av en större klyfta, då mer support behövs. Dock rekommenderar vi verkligen alla att pröva detta minst en vecka för att se om du njuter av det lika mycket som vi gjorde!

Gillade du artikeln? Glöm inte följa oss på Facebook och Instagram!

Vad tycker du?

Aktuellt
Dela
Matilda Lindegren: "Jag ångrar hellre det jag gjorde än det jag aldrig gjort"
Cosmopolitan pratar med årets Paradise Hotel deltagare om saker tittare inte får se i tv-rutan, ambitioner, kärlek och guilty pleasures.
Aktuellt
Dela
Det här ska du ALDRIG äta eller dricka på en roadtrip
Vill du ha en så smidig resa som möjligt, då ska du undvika dessa!
Aktuellt
Dela
Vad din drinkbeställning säger om dig
Så om din dejt beställer en G&T, springer du åt andra hållet då?
Aktuellt
Dela
Anisa Sojka: "Det krävs en hunger för att lyckas"
Cosmopolitan pratar med Londonbaserade modebloggaren Anisa Sojka om livet med heltidsjobb, blogg och vänner.
Aktuellt
Dela
Hur ingenting blir som man tror - men ibland bättre
Läs Susannes personliga berättelse om att få hela livet vänt upp och ned, gång på gång, och vart det kan ta dig
vilken sida av sängen
Aktuellt
Dela
Vilken sida av sängen du sover på kan ha mer betydelse än du tror...
Det här förklarar SÅ mycket!
​Läskiga och roliga snacks till halloween
Aktuellt
Dela
Läskiga och roliga snacks till halloween
Våra favoriter för att pimpa halloweenpartyt
Aktuellt
Dela
Vad stjärnorna på Netflix FAKTISKT betyder
Så mycket smartare än vi anat!
Aktuellt
Dela
I denna del av Sverige söker flest svenskar på porr
Och den här tiden på dygnet porrsurfar flest svenskar.
Aktuellt
Dela
DIY: Gör din egen storstickade filt - Instagrams senaste supertrend
Allt du behöver är jättegarn, dina händer och fyra timmar!