"Att skapa en helt ny form av underhållning som MAMMA MIA! THE PARTY har varit bland de mest utmanande, men också roligaste musikprojekt jag varit med om på länge. Responsen vi fått från testpubliken har varit över förväntan och jag ser fram emot premiären den 20 januari". 

– Björn Ulvaeus, exekutiv producent.

Hej Björn! Vilken ära att få ha med dig på Cosmopolitan. Grattis till alla dina enorma framgångar genom åren - helt fantastiskt! Du började din karriär tidigt, och slog igenom vid 20-års åldern. Vilken är din absoluta favoritlåt av ABBA, och varför?

– Man kan säga att vi på allvar började vår karriär med Ring, Ring1973 och slutade med "The day before you came", alldeles i början av 1982. Under de nio åren vill jag gärna tro att vi utvecklades musikaliskt och därför har jag favoriter från olika perioder och inte en enda favoritlåt... 

Advertisement - Continue Reading Below

Inte? Där ser man. Björn, Mamma Mia-musikalen blev en riktigt succé världen över, (och likaså filmen). Vi älskade dem båda! Vad för känslor hade du när första musikalen gjordes, och filmen - om du nu jämför med känslorna idag inför "The Party"?

– Det var nog väldigt mycket nyfikenhet som gjorde att jag och Judy Craymer bestämde oss för att göra den musikalen. Man ställde sig frågan om det skulle kunna gå att skriva en musikal baklänges. Jag hade sett Grease och fått en vision av vad en ABBA-musikal skulle kunna vara; rolig, rörande och glad med en massa hits! Och jag hade träffat Catherine Johnson, som sedan skulle skriva boken, och tänkte då att om någon kunde göra det, så var det hon. Men jag var beredd att avbryta processen om jag kände att det inte skulle vara bra för ABBA, eller sångkatalogen. Man kan säga att det var ett experiment med ett lyckat utfall. Precis samma känsla och tillvägagångssätt har jag nu haft med "The Party". Vi får se om det blir lika lyckat!

Most Popular

Spännande! Den här uppsättningen heter som sagt "The Party". Hur var det själv "back in the days" när ni var på partyn, du och ABBA-gänget? Har du något minne från någon trevlig fest? Du sa i en intervju till Skavlan att ni inte var så vilda som amerikanarna...

– Jag kommer ihåg en fest hos Benny och Frida när låten "I have a dream" var alldeles nyskriven, och vi sjöng den om och om igen. Både för och tillsammans med gästerna! Sedan kommer jag ihåg en nyårsfest i samma hus då jag träffade min fru Lena.

Härligt. Man blev helt tagen av hur vackert och stämningsfullt ni fått till det på Tyrol nu inför premiären. Man förstod direkt vilken känsla ni vill förmedla så fort man steg in på "Nikos Taverna!". Hur mycket har du varit delaktig i processen?

– Jag har varit ytterst delaktig i allting från teknik till story! Det är Bengt Fröderberg och Cian Bornebusch som gjort själva scenografin.

Magisk scenografi inne på middagspartyt när Cosmopolitan gästade.
Björn på plats inne i salongen.

Kul! Supervackert alltihop, verkligen. Till sist Björn. Är MAMMA MIA! THE PARTY även för yngre människor? 

– Det här är egentligen ingen musikal utan som ett middagsparty. Det är svårt att beskriva, man måste uppleva det. Och det passar garanterat för alla åldrar!

Vi på Cosmo kan definitivt intyga att det passar alla åldrar, för herregud, vem gillar inte ABBA än idag?! Stämningen går inte heller den att beskriva, utan ska, precis som Björn nämner, själv upplevas. MAMMA MIA! THE PARTY har världspremiär imorgon den 20:e januari. 

Vi säger bara en sak; GÅ OCH SE! Tills dess bjuder vi på två riktiga favoriter:

Vad tycker du?