Björn Ulvaeus om MAMMA MIA! THE PARTY: Vi får se om det blir lika lyckat

Först kom musikalen. Sedan kom filmen. Nu är det dags för MAMMA MIA! THE PARTY. Imorgon är det äntligen dags för ABBA-legenden Björn Ulvaeus att ha världspremiär av partyt på Tyrol i Stockholm. Vem vill inte gå på ett middagsparty fyllt med de bästa låtarna från ABBA? Det kan bara inte bli fel. Gamla som unga kan vi fortfarande njuta av musiken. Och vi tröttnar aldrig. För nog är det något visst med just ABBA! Vi alla tog dessutom Mamma Mia-musikalen till våra hjärtan, och där den musikalen slutar – börjar nu partyt! Cosmo fick i förra veckan ett snack med Ulvaeus, och en exklusiv förhandsvisning på plats. Såhär sa legenden själv om förväntningarna inför morgondagen. För att inte tala om vilket party han själv minns bäst från "back in the days"..!

Mest läst

 "Att skapa en helt ny form av underhållning som MAMMA MIA! THE PARTY har varit bland de mest utmanande, men också roligaste musikprojekt jag varit med om på länge. Responsen vi fått från testpubliken har varit över förväntan och jag ser fram emot premiären den 20 januari". 

– Björn Ulvaeus, exekutiv producent.

Hej Björn! Vilken ära att få ha med dig på Cosmopolitan. Grattis till alla dina enorma framgångar genom åren - helt fantastiskt! Du började din karriär tidigt, och slog igenom vid 20-års åldern. Vilken är din absoluta favoritlåt av ABBA, och varför?

– Man kan säga att vi på allvar började vår karriär med Ring, Ring1973 och slutade med "The day before you came", alldeles i början av 1982. Under de nio åren vill jag gärna tro att vi utvecklades musikaliskt och därför har jag favoriter från olika perioder och inte en enda favoritlåt... 

Advertisement - Continue Reading Below

Inte? Där ser man. Björn, Mamma Mia-musikalen blev en riktigt succé världen över, (och likaså filmen). Vi älskade dem båda! Vad för känslor hade du när första musikalen gjordes, och filmen - om du nu jämför med känslorna idag inför "The Party"?

– Det var nog väldigt mycket nyfikenhet som gjorde att jag och Judy Craymer bestämde oss för att göra den musikalen. Man ställde sig frågan om det skulle kunna gå att skriva en musikal baklänges. Jag hade sett Grease och fått en vision av vad en ABBA-musikal skulle kunna vara; rolig, rörande och glad med en massa hits! Och jag hade träffat Catherine Johnson, som sedan skulle skriva boken, och tänkte då att om någon kunde göra det, så var det hon. Men jag var beredd att avbryta processen om jag kände att det inte skulle vara bra för ABBA, eller sångkatalogen. Man kan säga att det var ett experiment med ett lyckat utfall. Precis samma känsla och tillvägagångssätt har jag nu haft med "The Party". Vi får se om det blir lika lyckat!

Mest läst

Spännande! Den här uppsättningen heter som sagt "The Party". Hur var det själv "back in the days" när ni var på partyn, du och ABBA-gänget? Har du något minne från någon trevlig fest? Du sa i en intervju till Skavlan att ni inte var så vilda som amerikanarna...

– Jag kommer ihåg en fest hos Benny och Frida när låten "I have a dream" var alldeles nyskriven, och vi sjöng den om och om igen. Både för och tillsammans med gästerna! Sedan kommer jag ihåg en nyårsfest i samma hus då jag träffade min fru Lena.

Härligt. Man blev helt tagen av hur vackert och stämningsfullt ni fått till det på Tyrol nu inför premiären. Man förstod direkt vilken känsla ni vill förmedla så fort man steg in på "Nikos Taverna!". Hur mycket har du varit delaktig i processen?

– Jag har varit ytterst delaktig i allting från teknik till story! Det är Bengt Fröderberg och Cian Bornebusch som gjort själva scenografin.

Magisk scenografi inne på middagspartyt när Cosmopolitan gästade.
Björn på plats inne i salongen.

Kul! Supervackert alltihop, verkligen. Till sist Björn. Är MAMMA MIA! THE PARTY även för yngre människor? 

– Det här är egentligen ingen musikal utan som ett middagsparty. Det är svårt att beskriva, man måste uppleva det. Och det passar garanterat för alla åldrar!

Vi på Cosmo kan definitivt intyga att det passar alla åldrar, för herregud, vem gillar inte ABBA än idag?! Stämningen går inte heller den att beskriva, utan ska, precis som Björn nämner, själv upplevas. MAMMA MIA! THE PARTY har världspremiär imorgon den 20:e januari. 

Vi säger bara en sak; GÅ OCH SE! Tills dess bjuder vi på två riktiga favoriter:

Vad tycker du?

Aktuellt
Dela
6 enkla inredningsidéer för att få det höstfint hemma
Så enkelt är det att få det mysigt till hösten!
Aktuellt
Dela
Få ditt billiga vin smaka dyrt med det här enkla tricket
Och det tar bara 30 sekunder.
Aktuellt
Dela
Norska succéserien SKAM kommer äntligen till Sverige
Serien som har fått barn, tonåringar och vuxna att drömma på norska.
Aktuellt
Dela
Årets julklapp stickar du själv — på 3 minuter!
Med detta tempot blir du klar med alla årets julklappar innan december!
Aktuellt
Dela
Här är jobben där kvinnor tjänar mer än män
och de yrken som måste gå längst för att nå jämställda löner.
Aktuellt
Dela
Matilda Lindegren: "Jag ångrar hellre det jag gjorde än det jag aldrig gjort"
Cosmopolitan pratar med årets Paradise Hotel deltagare om saker tittare inte får se i tv-rutan, ambitioner, kärlek och guilty pleasures.
Aktuellt
Dela
Det här ska du ALDRIG äta eller dricka på en roadtrip
Vill du ha en så smidig resa som möjligt, då ska du undvika dessa!
Aktuellt
Dela
Vad din drinkbeställning säger om dig
Så om din dejt beställer en G&T, springer du åt andra hållet då?
Aktuellt
Dela
Anisa Sojka: "Det krävs en hunger för att lyckas"
Cosmopolitan pratar med Londonbaserade modebloggaren Anisa Sojka om livet med heltidsjobb, blogg och vänner.
Aktuellt
Dela
Hur ingenting blir som man tror - men ibland bättre
Läs Susannes personliga berättelse om att få hela livet vänt upp och ned, gång på gång, och vart det kan ta dig