Nu är det dags. Efter månader av festivaler, uteserveringar och after works har kroppen fått i sig för mycket alkohol. Trots att jag varit i Amsterdam och jobbat hela sommaren med bara ett par dagars semester och utan tyngre partyresor till Ibiza, Rivieran, New York eller Båstad så har vardagsdrickandet satt sina spår. Såhär i slutet av sommaren får jag alltid ett sug att se efter mina vanor och göra en nystart till hösten. Jag är alltid en person som tränar regelbundet och äter hälsosamt vilket gör att jag försöker ta vita perioder ett flertal gånger per år för att återhämta kroppen – och i september uppmanar vi Cosmopolitans läsare att hänga på tåget, för att sen i slutet av månaden kunna dela med oss av resultat. Följ min resa och dela med er med er under hashtaggen #nykterseptember.

Advertisement - Continue Reading Below

Här är 5 anledningar till att du du ska ta en vit månad

1. Levern återhämtar sig. Läkarna är eniga om att det endast krävs en månad för levern att återhämta sig helt efter att du har konsumerat en större mängd alkohol under en längre period.

2. Du sparar pengar. Istället för att använda pengarna till alkohol, taxi-resor och fyllekäk kan du lägga undan de pengarna du skulle ha spenderat på utgångar varje vecka och unna dig något fint i slutet av månaden.

3. Det är bra för vikten. Alkohol innehåller inte bara mycket kalorier – det gör också att du har mindre energi till att träna samt äter mer ohälsosam mat. Om du vill ge hälsan och vikten en extra boost ska du helt klart satsa på en nyter månad.

4. Du blir mer produktiv. Alkoholen påverkar produktiviteten och fokuset flera dagar efter en ordentlig utgång. Istället för att ligga bakis och må dåligt en hel söndag kan du faktiskt hinna med allt det där du inte har tid med under veckan.

5. Din hud blir fräschare. Alkohol är ett gift som gör att huden kan få finnar, bli gråaktig och du kan känna dig sliten. Skippa alkoholen och bli ditt fräschaste jag.

Läs också: Tecken på att du borde dricka mindre alkohol efter sommaren.

Tidskriften The New Scientist publicerade i januari 2015 även en undersökning om en vit månads effekter på hälsan.

Man lät 14 anställda på tidningen ta blodprov samt testade deras levervärden. 10 av de anställda gick helt utan alkohol i en månad medan de fyra andra fick fortsätta dricka som vanligt. Detta blev resultatet för de som avstod alkohol i en månad:

- 2 % i vikt

- 5 % i kolesterolvärde

- 16 % glukosvärde

- 15 % minskning av leverfettet

+ 10 % sömn

+ 9,5 % vakenhet

+ 18 % koncentration

+ 17 % arbetsprestation

Dessa resultat kan helt klart ge en indikation till hur alkoholkonsumtionen påverkar kroppen. Här är även mina bästa tips för att klara en vit månad. Hoppas ni följer med på vår resa till en vit september och deltar i vår anonyma alkoholundersökning för att hjälpa oss dyka djupare i alkoholens påverkan.

Gillade du artikeln? Glöm inte följa oss på Facebook och Instagram!

Vad tycker du?