På Cosmopolitan började vi i september med vårt projekt "Nykter september" som är en artikelserie som ska göra svenska folket med uppmärksamma på alkoholism, alkoholens skador, medberoende och nykterhet. Jag har själv skrivit om mina egna problem med alkohol och uppmuntrat alla våra läsare att ta en vit månad för att tänka över och reflektera över sin alkoholkonsumtion.

I dagarna har även två stora profiler, Youtube- stjärnan Therese Lindgren och mediaprofilen Ellen Bergström öppet berättat om sina alkoholproblem – något som vi självklart vill dela. Jag kan själv tycka att det är svårt att dela med sig om personliga alkoholberättelser till min omgivning, och jag har inte i närheten av lika många följare och fans.

Advertisement - Continue Reading Below

I podcasten "Inga gränser med Daff" berättar Therese öppet om sin alkoholism och hur hon använt alkoholen för att dämpa sin ångest och självmedicinera sig själv.

– Jag måste vara jätteförsiktig. Jag kan inte ha en flaska vin hemma. För jag dricker upp den på morgonen, för jag älskar ruset och det är för jävligt, säger hon podden.

Efter Therese gick ut med sina alkoholberättelser i podden och på en Youtube-video bestämde sig Ellen Bergström för att haka på med en känslosam text på en Instagram-bild.

"Allt handlar i grund och botten om en ångest jag går och bär på, den är inte där konstant - men uppkommer då och då. Därför är det så svårt att ta tag i det, eftersom det går över" Skriver Ellen.

Men och uppmuntrar andra att tala öppet om sina alkoholproblem:

"Det här är läskigt, men viktigt för mig att skriva. Jag är rädd att bli dömd. Men alltså, jag tror verkligen att det här är mer vanligt än vad man kan tro och just det här att man inte vågar prata om det gör det ännu värre."

Läs inlägget i sin helhet här:

Berörd av @thereselindgren 's video om alkoholism.. Det här är något jag har velat prata om länge, men det är svårt eftersom jag vill inte sluta dricka alkohol - men också för skammen, att jag känner och vet att jag har ett problem. Om jag outar att jag känner så här, så innebär det att jag måste sluta dricka, för om jag sen gör det så kommer folk se ner på mig. Therese berättade att hon drack varje dag, i små doser för att klara vardagen, det var hennes problem. Mitt är att jag inte kan säga nej och att om jag tar ett glas så vill jag bara ha mer. För att beskriva känslan så är det som att allt runtomkring stannar upp, all stress försvinner och det är bara skratt och framförallt - jag är i nuet. Det jobbiga i det här är att jag drömmer om att bli nykterist, i alla fall för att jag i SÅ många spontana stunder, på vardagar, blivit full och till och med varit tvungen att avboka jobb eller möten dagen efter. Bara för att jag.. Fick feeling. Men samtidigt så vill jag ju kunna dricka vid vissa tillfällen, för jag blir aldrig elak eller aggressiv, jag blir uppåt och skitglad! Men.. Jag dricker för att dämpa. Allt handlar i grund och botten om en ångest jag går och bär på, den är inte där konstant - men uppkommer då och då. Därför är det så svårt att ta tag i det, eftersom det går över. Det här är läskigt, men viktigt för mig att skriva. Jag är rädd att bli dömd. Men alltså, jag tror verkligen att det här är mer vanligt än vad man kan tro och just det här att man inte vågar prata om det gör det ännu värre. Jag är rädd för att jag måste sluta dricka, helt ärligt. Jag kan liksom sitta hemma och vara sugen på att dricka, ringa en kompis och ha en dold agenda - jag vågar inte säga rakt ut att vi ska ta ett glas vin, men jag vet exakt vad jag vill. För att jag.. Skäms? Antar jag. Och det är just det känslan som gör att man vill det ännu mer, en stressande känsla att man MÅSTE göra det för att man inte får. Redan nu känner jag inte alls samma lust att ta ett glas vin, för jag bestämmer ju det själv? Ni kanske dömer mig och tycker att jag ska vara en förebild och hålla detta för mig själv.. Men ingen är perfekt, och en fejkad förebild är ingen förebild.

A photo posted by Ellen Bergström (@ellenbergstrom) on

Vi uppmuntrar därför alla att dela med sig av och vara mer öppnare om sina alkoholvanor under hashtaggen #nykterseptember. Hoppas ni följer med på vår resa till en vit september och deltar i vår anonyma alkoholundersökning för att hjälpa oss dyka djupare i alkoholens påverkan.

Gillade du artikeln? Glöm inte följa oss på Facebook och Instagram!

Vad tycker du?