Avstå alkohol en månad? Här är de häpnadsväckande resultaten!

Cosmopolitans redaktör Alina tar en vit månad och här är resultaten som kommer få dig att aldrig vilja dricka en droppe till!

Mest läst

För en månad sen började vi på Cosmopolitan med vårt projekt #nykterseptember som i korthet handlar om att få folk att reflektera över sina alkoholvanor. I och med projektet bestämde jag mig för att ta en vit månad. Det kändes bra att ta en vit månad efter alldeles för många kvällar med vin och spontana utgångar och festivaler under sommaren.

Projeketet

Jag har tidigare tagit flera vita månader och har inga problem med med att avstå alkohol helt under längre perioder. Jag har egentligen lättare att inte dricka alls än att dricka måttligt och har alltid tyckt att är svårt att bara dricka ett glas.

Advertisement - Continue Reading Below

När jag började denna vita månad var jag nere i botten. Bokstavligt talat. Jag hade precis behövt åka till Stockholm efter en alkoholrelaterad olycka. Ni kan förstå ironin i det, eller hur? Jag har arbetat med ett alkoholprojekt för att uppmärksamma farorna med alkohol – sen cyklar jag hem stupfull, blir påkörd av en moppe, slår av ett par tänder och får hjärnskakning. Efter ett par dagar av att inte kunna gå upp ur sängen förstod jag allvaret i det här. Jag skulle ta tag i alkoholen en gång för alla och inte bara göra detta för att det var ett projekt på jobbet utan verkligen ta tillfället i akt att ändra mitt liv.

More From Nykter september
12 articles
Så konsumerar vi alkohol i Sverige
Alkoholens påverkan på kroppen
"Ångestpodden" pratar om alkoholism och...
Rädslan för att göra fel - att växa upp med en...
Josefin Dahlberg - "Jag mår så galet bra idag...

Från min alkoholdagbok:

"Idag var första dagen på min vita månad. Jag började lite smått för 1 vecka sedan när jag åkte till Stockholm men idag började det på riktigt i och med #nykterseptember. Det kändes bra! Jag var ute på en aw med två kompisar och träffade även på andra vänner och en kollega från Hearst. Trots att mina vänner drack kändes det naturligt att inte konsumera alkohol och inga problem alls".

Men redan dag 4 började jag se svårigheter i att inte dricka. Framförallt de sociala aspekterna:

"Festival. Blev ett halvt glas vin. Sjukt svårt att hålla mig vaken och dansa i 6 timmar när alla omkring mig var alkoholpåverkade. Det var svårare att ta kontakt med människor eftersom jag är van att alltid ha alkohol i blodet när jag festar."

Dagarna och veckorna rullade på. Jag gick upp 6.30 och tog en timmes promenad varje morgon, var sjukt produktiv på jobbet, tränade och träffade mina vänner nykter. Jag tror inte ens att många av mina vänner märkte att jag inte drack. På fester och after works kunde jag stå med en öl i handen och låtsas att jag drack. Jag tyckte på ett sätt att det både var enklare och skönare att inte prata om att jag inte drack eftersom jag hatar när folk ska döma en och kommentera ens val.

Efter två veckor började jag verkligen känna av effekterna av att inte dricka:

"Herregud så bra jag mår! Det är helt sinnessjukt! På riktigt! Hela min kropp är fyllt av en sådan eufori-känsla att det är overkligt! Har nästan svårt att koncentrera mig för att jag mår så bra. Jag är så fylld av energi! Denna vecka har jag verkligen varit produktiv och hunnit med så mycket saker. Jag har tränat, jobbat, ätit bra och inte druckit. Igår var jag på Heinekens aw i Vondelpark och trodde att detta skulle vara jobbigt men jag hade roligare än på länge. Jag kände mig så glad och träffade och pratade med så mycket fler människor än när jag drack. Hallå – idag undrar jag på riktigt varför jag inte valt att vara nykter hela livet."

Efter en månad har nykterheten blivit en så pass naturlig del av livet att jag inte längre reflekterar över den och jag har ingen plan att börja dricka igen. I skrivande stund drack jag ett par glas vin på ett event den första oktober och jag kände mig inte alls bra efteråt, varken av smaken eller effekten.

Så vad är då resultaten efter en vit månad?

Produktiviteten. Aldrig har jag varit så produktiv som denna månad! Helt sjukt! I den här artikeln nämnde jag att att anställda hade upplevt att deras arbetsprestation ökade med 17% när de inte drack – jag upplevde att mina arbetsprestationer ökade med 100%. Jag kände aldrig att jag dippade i arbetsförmåga som vanligtvis var fallet när jag tillbringade helgerna med att dricka. Då kunde jag vara produktiv onsdag till fredag och sen lördag till tisdag gick jag på halvfart. Mitt företag gick bättre under min vita månad, jag hann med allt jag planerade, sov mycket bättre och min koncentration var på topp.

Advertisement - Continue Reading Below

Lyckonivån. Jag vet, det kan kännas som en klyscha men jag har faktiskt aldrig känt mig så lycklig. Kan bero på att jag lade ner med tid och energi på aktiviteter som gör mig glad som att skriva, läsa och träna eller bara det faktum att alkohol skapar begär och sänker serotoninnivåerna när man inte har det i blodet. Hur som helst så känner jag mig extremt lycklig! Jag blev mycket mer social och lada mer tid på att lära känna nya människor!

Alina Nordling
Mest läst

Kropp, vikt och hud. Jag trodde faktiskt inte att skillnaden skulle bli så stor som den blev på kroppen eftersom jag egentligen inte ändrade något i mina mat- och träningsvanor förutom att ta bort alkoholen (och ja, lite bakiskäk och skräpmat kanske försvann i den vevan också). Men min uppsvullnad som jag kände i ansiktet och kroppen efter sommaren var som bortblåst efter en vit månad. Träningen jag genomförde gav även mycket bättre resultat – både i form av kondition och det rent fysiska. Jag vet inte exakt hur mycket jag gick ner i vikt men jag skulle säga att jag i alla fall blev av med ett par kilos underhudsfett. Att gå ner i vikt var verkligen inte målet men är såklart en positiv effekt. Huden mådde också märkbart bättre – istället för att känna mig blek, gråaktig och sliten( som man lätt kan känna sig när man inte tar hand om sig själv) kände jag att huden hade mycket mer lyster och färg!

Sammanfattningsvis så kan jag rekommendera ALLA att ta en vit månad, ni kommer inte ångra er! Jag kommer absolut fortsätta att köra nyktert ett tag till men kommer att unna mig ett glas vin vid speciella tillfällen. Effekterna av att inte dricka alkohol under en månad var verkligen mycket bättre än jag trodde.

Gillade du artikeln? Glöm inte att följa oss på Facebook och Instagram.

Vad tycker du?

bli av med en urinvägsinfektion
Hälsa
Dela
Tips för att bli av med en urinvägsinfektion
Börjar du känna att det är dags igen? Ta hjälp av dessa 5 tips!
Hälsa
Dela
Det här sker i din vagina när du INTE har sex
Blir den mer stram?
varför du får urinvägsinfektioner
Hälsa
Dela
5 anledningar till varför du får urinvägsinfektioner
Varför du får urinvägsinfektioner - och hur du förhindrar det
Hälsa
Dela
6 mirakeltips till ett hälsosammare liv - du kan börja redan idag
Ditt hälsosamma liv börjar just... precis... NU
Hälsa
Dela
Höstdeppig? Här är de bästa tipsen för att må bättre
Cosmopolitan ger dig nyckeln till en lyckligare höst
Hälsa
Dela
Supermodellernas kosttips som vi faktiskt kan lära oss av
Victoria's Secret-modellerna avslöjar deras bästa kosttips.
Cosmopolitans PT Jonathan Fagerlund
Hälsa
Dela
Jonathan Fagerlund om mirakeldieter och att hitta "den perfekta kosthållningen"
Cosmopolitans PT och kostrådgivare Jonathan diskuterar den ibland fanatiska jakten på rätt diet
Hälsa
Dela
Tidpunkten för din första mens har mer att säga än du tror...
Chockerande fakta om din mens
Hälsa
Dela
Forskare hittar ny positiv effekt av p-piller
Och vi gillar det!
Hälsa
Dela
Detta säger din ögonfärg om din hälsa
Forskning: Din iris vet allt!