Andrea (31) tog bort brösten för att förhindra ärftlig bröstcancer

Det gav en känsla av kontroll, säger Andrea, som bär den ärftliga genen för bröstcancer.

Mest läst

— Jag kopplade cancer till en känsla av maktlöshet. Man förstår nästan inte vad som händer, och det som händer påverkar en utan att man har något att säga till om. Jag har själv fått möjligheten att göra ett val och vidta åtgärder, och nu är den känslan borta. Så för mig var detta en positiv upplevelse, säger Andrea Nogva (31) till Cosmopolitan.

Andreas mamma förlorade kampen mot ärftlig bröstcancer år 2013 och Andrea är själv bärare av BRCA1-genen, vilken ger henne en ökad risk att uveckla bröstcancer och cancer i äggstockarna. Hon har därför frivilligt tagit bort sina friska bröst, och nu står äggstockarna på tur.

Advertisement - Continue Reading Below

Bröstcancer är den vanligaste typen av cancer bland kvinnor och drabbar främst kvinnor, men kan också drabba män. Risken ökar ju äldre du blir - ca 80% av de drabbade är över 50 år. Enligt Cancerfonden har dock chansen att botas ökat på senaste tiden, eftersom sjukdomen oftare upptäcks tidigt och tack vare bättre behandlingsmetoder.

Livet avstannar

Det var under hösten då Andrea skulle börja på gymnasiet som hennes liv vändes upp och ned. Det visade sig att hennes mamma hade bröstcancer. Hon var då 35 år gammal och relativt ung för att vara bröstcancerpatient.

Mest läst

— Jag tog en paus från det jag höll på med i mitt liv varje gång hon skulle påbörja en ny behandling, berättar Andrea.

Hennes mamma gick igenom behandlingarna och blev friskförklarad, men senare kom cancern tillbaka.

Läs också: Sjuk och gravid - en kamp om rätt diagnos och hjälp

— Vi började diskutera huruvida detta kunde vara genetiskt. Det är ofta det när det är aggressivt och drabbar en ung kvinna. Min mamma tog ett genetiskt test som visade att hon hade BRCA1-genen, som kan orsaka ärftlig bröstcancer. Hon skulle egentligen genomgå en förebyggande operation för äggstockarna. Hennes bröst hade redan tagits bort. Men läkarna upptäckte att hon redan hade utvecklad cancer i äggstockarna, och det visade sig att det handlade om en obotlig typ av cancer.

Andrea är tacksam för att hon blev medveten om ärftlig bröstcancer, och för möjligheten att få ta valet att ta bort sina bröst.

De närmaste kvinnorna i familjen fick besked om att de också kunde ha den ärftliga genen. Vid denna tid var Andrea 20 år gammal. Fem år senare började hon gå på mammografi för att få årliga bröstundersökningar. När hon var 30 år gammal rekommenderades hon att ta bort brösten.

Under tiden, år 2013, dog Andreas mamma till följd av sin cancer. Hon hade då varit cancerpatient i sammanlagt 16 år.

Hur var det att göra valet att ta bort brösten?

— Det var jätteenkelt. Det fanns inte något alternativ, och det var också någonting som jag och mamma hade talat om innan jag tog testerna för att ta reda på om jag hade genen eller inte, att jag skulle ta chansen som varken hon eller min mormor hade fått.

I januari 2015, bara några veckor innan Andreas 30-årsdag, lades hon in på sjukhuset för att ta bort båda brösten i en operation för att förebygga bröstcancer. Redan där och då började läkarna att konstruera nya bröst åt henne.

— De tar tester på allt i vävnaden, både före och under operationen. Allt var bra och därför kunde de påbörja processen med att skapa nya bröst på en gång.

Nu har hon två kirurgiskt konstruerade bröst, och eftersom vävnaden är borttagen, anses det mindre sannorlikt att Andrea kommer att uveckla bröstcancer.

— Jag kan också lugna många med att resultatet blev bra. Själv hade jag inte så höga förväntningar, men det finns otroligt duktiga kirurger, som är bra på att följa upp och förstå unga kvinnor.

Läs också: Lisa fick MS när hon var 16 - här är hennes berättelse

Inte nödvändigtvis ett sorgligt besked

— Jag har sedan tidigare varit aktiv i Cancerfonden, och vill att fler ska upptäcka att det finns mer än en typ av cancerberättelser. Många har en bild av att man får en diagnos och sedan tappar man håret. Men många har en cancerdiagnos som skiljer sig från denna standardbild. Min berättelse är också en som ser lite annorlunda ut. Jag tycker att det är viktigt att de som genomgår en sjukdom möts av förståelse från vänner och familj.

Andrea i Oslo, för att dela sin berättelse om bröstcancer.

I höst sätter Rosa Bandet-kampanjen i norska Bröstcancerföreningen fokus på ärftlig bröstcancer. Och att sprida kunskap om sjukdomen är något av det som Andrea hoppas kunna uppnå med att dela sin berättelse.

— Jag vill att de som är i riskzonen för ärftlig bröstcancer är bekanta med kriterierna för att testa sig. Jag vill att unga kvinnor ska se det här som en stor möjlighet att samla kunskap, som gör det möjligt för dem att ta kontroll äver något så stort som cancer. Och jag vill att folk som bär på genen ska kunna tänka på det som ett besked som inte nödvändigtvis är tråkigt att få. Hon uppmanar samtidigt alla mödrar och mormödrar att ta reda på om det finns bröstcancer i familjen.

— Antingen så får man veta, eller så slippar man oroa sig. Det är bättre att sitta på kunskap än att inte göra det, säger hon.

Nästa år ska Andrea ta bort äggstockarna. Hon säger att hon har haft tur, som redan har fått två barn med sin partner. Hon hoppas att hennes berättelse ska hjälpa till att öppna upp konversationen om ärftlig bröstcancer.

— Det handlar om att ge kunskap och möjlighet, och det är en bra sak. Personligen väljer jag att se på det som att jag fått ett speciellt arv, som gett mig möjligheten att få värdefull kunskap som även kan hjälpa andra.

Gillade du artikeln? Glöm inte att följa oss på Facebook och Instagram!

Vad tycker du?

Hälsa
Dela
6 mirakeltips till ett hälsosammare liv - du kan börja redan idag
Ditt hälsosamma liv börjar just... precis... NU
Hälsa
Dela
Höstdeppig? Här är de bästa tipsen för att må bättre
Cosmopolitan ger dig nyckeln till en lyckligare höst
Hälsa
Dela
Supermodellernas kosttips som vi faktiskt kan lära oss av
Victoria's Secret-modellerna avslöjar deras bästa kosttips.
Cosmopolitans PT Jonathan Fagerlund
Hälsa
Dela
Jonathan Fagerlund om mirakeldieter och att hitta "den perfekta kosthållningen"
Cosmopolitans PT och kostrådgivare Jonathan diskuterar den ibland fanatiska jakten på rätt diet
Hälsa
Dela
Tidpunkten för din första mens har mer att säga än du tror...
Chockerande fakta om din mens
Hälsa
Dela
Forskare hittar ny positiv effekt av p-piller
Och vi gillar det!
Hälsa
Dela
Detta säger din ögonfärg om din hälsa
Forskning: Din iris vet allt!
Hälsa
Dela
Fördubbla din produktivitet och inkomst med denna morgonrutin
Prova morgonrutinen som redan har förändrat hundratusentals människors liv
Hälsa
Dela
Du ANAR INTE vad som händer om du slutar att duscha i två dagar
Vi trodde inte att så mycket kunde hända på BARA två dagar...
Cosmopolitans PT Jonathan Fagerlund
Hälsa
Dela
Träna med Jonathan Fagerlund: Bringing sexy back
Cosmopolitans personliga tränare hjälper dig att verkligen bring sexy back - idag tränar vi rygg och överkropp!