Tecken på att du är gravid

7 vanliga tecken på att du är gravid

Mest läst

Oavsett om tanken på bebisar får dig att hoppa av lycka eller panikshoppa ett paket kondomer så kan det vara bra att veta om ditt plötsliga sug för fiskbullar i hummersås är ett tecken på att du är gravid eller inte. Det finns inget säkrare sätt att kolla om du har en bulle i ugnen än att ta ett graviditetstest följt av en undersökning hos din doktor - men om din kropp gör detta kanske det är dags att lyssna extra noga:

Advertisement - Continue Reading Below

Vanliga tecken på att du är gravid

1. Ingen mens. Eh.. thank you Captain Obvious, tänker du kanske, men klicka inte bort fönstret riktigt än. Låt oss först konstatera att det är helt normalt om mensen är några dagar försenad och det behöver inte nödvändigtvis vara ett tecken på att du är gravid. Mensen är känslig till både viktnedgång, viktökning och hormonförändringar som inte nödvändigtvis måste ha något att göra med ett befruktat ägg. Men med det sagt så har kvinnor normalt sett ingen mens under graviditeten (några kan uppleva mensliknande blödningar genom graviditeten). Om du misstänker att du kan vara gravid för att du vanligtvis har en väldigt regelbunden mens, ja då kan det vara läga att ta ett graviditetstest.

Mest läst

Bonustips: Om du är en av dem (och det finns många av oss!) som på liv och död aldrig har koll på när mensen ska komma, då finns det en lösning - och det är så klart en app! Pröva Period Diary, som berättar för dig när mensen kommer och när du är som mest fertil.

GIF
Var det idag eller nästa vecka eller förra veckan jag skulle få mens? eller HERREGUD ÄR JAG GRAVID???
Teenage girl with the Contraceptive Pill
Related Article

2. Lyssna på dina bröst. Visst, vi vet att dina bröst kan kännas annorlunda varje dag men ömma och svullna bröst kan vara bland de första signalerna på att nästa steg är ett familjekort på IKEA. Hormonförändringar i kroppen, som sker efter cirka en halv månad efter befruktning kan göra brösten ömma och att de känns tyngre. Men innan du drabbas av panik och undrar om du behöver gå nio månader med ömma och svullna bröst, kan vi trösta dig med att kroppen anspassar sig så småningom till hormonförändringar och obehaget kommer att försvinna. Istället kommer våtgårdarna mörkna och det kan hända att du börjar producera mjölk redan halvvägs in i graviditeten.

GIF
Advertisement - Continue Reading Below

3. Du är trött hela tiden. I början av graviditeten sker väldigt många förändringar i ämnesomsättningen och hela kroppen måste anpassa sig till att producera ett barn. Koncentrationen av progesteron stiger i kroppen under de första dagarna för att skapa en säker och härlig miljö för fostret. Höga doser av detta kan göra dig sömnig och det är inte konstigt om du inte kan fortsätta precis som vanligt. Så om du känner att du mer än vanligt behöver ta en powernap, då kan detta vara ett tecken på att du är gravid. Många kvinnor klagar över extrem trötthet de första åtta till tio veckorna.

GIF
Ändå en bra ursäkt för att sova på arbetstid...

4. Illamående. Inte förneka det nu - du visste minsann att detta skulle komma. Uppskattningsvis upplever 90% av alla gravida kvinnor illamående under graviditeten. Vanligtvis startar illamåendet först mellan vecka 4-7, alltså är detta kanske inte ett super tidigt tecken på att du är gravid. Men innan du börjar riva av håret och blir rädd för att du kommer dö av illamåendet, så kan vi trösta dig med att det är cirka 1% av alla gravida kvinnor som förblir illamående under hela graviditeten. Somliga kvinnor kräks, vissa blir illamående och andra bara känsliga för dofter eller smaker. Men det är också viktigt att komma ihåg att du kan må bra och det är inte något tecken på att något är fel.

GIF
Æææsj....
Related Article
Mest läst

5. Övernaturligt luktsinne. Äntligen något positivt! Från naturens sida är det i själva verket väldigt viktigt att du som gravid är försiktig med saker som kan vara farligt för din kropp. Kom ihåg att vi äter med våra näsor och när vi förstår att en matvara luktar som något du uppfattar som gift är det inte något du vill äta. Detta skyddar fostret från skadliga ämnen som koffein, alkohol, nikotin eller rester av bekämpningsmedel (som kan hittas i frukt och grönsaker). Luktkänslighet är speciellt vanligt i den första perioden av graviditeten och kan också göra att du plötsligt hatar din favorit parfym eller favorit maträtt.

GIF

6. Saker smakar annorlunda. Precis som med näsan så beskyddar också tungan dig från att äta matvaror som kan vara skadligt för fostret. Du kan få sug för en viss typ av mat eller dryck, detta kallas för "pica". Vidare är det heller inte ovanligt om du får förändrade smak- och luktupplevelser. Många gravida menar att de inte klarar av stark mat som de vanligtvis älskar och att de får sug för mat som de aldrig tidigare ha tyckt om.

GIF

7. Humörsvängar. Du känner dig irriterad, nedstämd och jättelycklig inom loppet på bara några minuter - och fattar inte varför... Det är rätt vanligt att man känner av hormonerna i kroppen under de första veckorna av graviditeten. Vi säger inte att detta är ett säkert tecken på att du är gravid men det är extremt vanligt att hormonförändringen i kroppen leder till otroliga humörsvängningar.

GIF
OOOOOkeeeejjjjj.....

Okej, om du känner igen dig i dessa symptom betyder det inte nödvändigtvis att du har 9 månader + 18 med kroppsförändringar, sömnlösa nätter och perversa tonåringar att se fram emot. Det är inte heller det enda scenariot om du skulle vara gravid. Men oavsett vad för slags utfall du önskar dig kan ett graviditetstest (som är 99% säkert) hjälpa dig att avgöra vad som faktiskt händer i din livmoder. Och din läkare eller sjuksköterska kan hjälpa dig vidare, oavsett inkomst!

Gillade du artikeln? Glöm inte följa oss på Facebook och Instagram!

Vad tycker du?

Hälsa
Dela
Supermodellernas kosttips som vi faktiskt kan lära oss av
Victoria's Secret-modellerna avslöjar deras bästa kosttips.
Cosmopolitans PT Jonathan Fagerlund
Hälsa
Dela
Jonathan Fagerlund om mirakeldieter och att hitta "den perfekta kosthållningen"
Cosmopolitans PT och kostrådgivare Jonathan diskuterar den ibland fanatiska jakten på rätt diet
Hälsa
Dela
Tidpunkten för din första mens har mer att säga än du tror...
Chockerande fakta om din mens
Hälsa
Dela
Forskare hittar ny positiv effekt av p-piller
Och vi gillar det!
Hälsa
Dela
Detta säger din ögonfärg om din hälsa
Forskning: Din iris vet allt!
Hälsa
Dela
Fördubbla din produktivitet och inkomst med denna morgonrutin
Prova morgonrutinen som redan har förändrat hundratusentals människors liv
Hälsa
Dela
Du ANAR INTE vad som händer om du slutar att duscha i två dagar
Vi trodde inte att så mycket kunde hända på BARA två dagar...
Cosmopolitans PT Jonathan Fagerlund
Hälsa
Dela
Träna med Jonathan Fagerlund: Bringing sexy back
Cosmopolitans personliga tränare hjälper dig att verkligen bring sexy back - idag tränar vi rygg och överkropp!
Hälsa
Dela
Andrea (31) tog bort brösten för att förhindra ärftlig bröstcancer
— Det gav en känsla av kontroll, säger Andrea, som bär den ärftliga genen för bröstcancer.
Hälsa
Dela
Fitnessbloggaren visar hur lågkaloridieter kan förstöra ens fitness-mål
Madalin berättar:"Slösa inte tid på att äta sallad när du kan äta sötpotatis och bananpankakor"