Känns magen ofta som en ballong, medan middagen verkar föra krig i tarmarna? Får du utslag som du inte kan förklara? Detta kan vara tecken på glutenintolerans, som du bör vara uppmärksam på.

GIF
Advertisement - Continue Reading Below

Vanliga tecken på glutenintolerans

Först och främst är det viktigt att understryka att glutenintolerans kommer i många former och varianter. Medan en glutenallergi, eller celiaki, är en relativt allvarlig diagnos som drabbar få (ca 1-2% av Sveriges befolkning) och kräver en förändring av kosten för att kunna leva ett vanligt liv, är en intolerans mot produkter med gluten ett samlingsnamn som omfattar flera glutenrelaterade matsmältningsproblem. Här följer symptom som du ska hålla utkik efter och som är vanliga tecken på glutenintolerans.

GIF
Säg hejdå till pasta om du känner igen dig här
Most Popular

1. Periodvis/långvarig diarré

2. Kronisk förstoppning och luftansamling

3. Känsla av uppblåsthet

4. Kronisk järn- och vitaminbrist

5. Påfallande trötthet

6. Oförklarliga buksmärtor

7. Osteoporos (benskörhet)

8. Du går ner i vikt

9. Emaljskador på tänderna

Celiaki och andra former av glutenintolerans

Celiaki är en autoimmun sjukdom, där villi i din tjocktarm lider av kronisk inflammation, eftersom din kropp reagerar onormalt på gluten. Medan celiaki vanligtvis upptäcks redan i ung ålder, kan sjukdomen även förekomma hos vuxna. Men även om du känner igen dig i något eller några av dessa vanliga tecken på glutenintolerans, så betyder det inte att du måste kasta bort bröd och pasta som om det handlade om liv eller död. Intolerans mot gluten kan också vara:

  • Dermatitis herpetiformis. Känt som "hudens celiaki". Denna form av glutenintolerans ger herpesliknande utslag och är (tack och lov!) ännu ovanligare än celiaki.
  • Icke-celiakisk glutenkänslighet. Symptomer på denna variant liknar symptomen för celiaki, men tarmen blir i det här fallet inte inflammerad.
  • Veteallergi. Denna form av allergi är ungefär lika sällsynt som celiaki, men är inte samma sak, enligt Svenska Celiakiförbundet. Symptomen kan omfatta kräkningar, diarré, utslag och andningssvårigheter (och kan vara en korsreaktion mot pollen).

Kom ihåg att symptomen på en lista aldrig kan ersätta ett samtal med din läkare. Men om du känner igen dig i listan på vanliga tecken på glutenintolerans, kan det vara det första steget mot en ny, glutenfri vardag, med en mage i balans!

Gillade du artikeln? Glöm inte följa oss på Facebook och Instagram!

Vad tycker du?