Expertråd: hur du gör för att undvika att bli utbränd

Är du rädd för att vara i farozonen? En expert delar med sig av sina bäst tips för hur du kan undvika att bli utbränd!

Mest läst

Allt fler och fler ungdomar kämpar för att klara av alla höga krav som ställs på deras individuella prestation, kroppsuppfattning och exponering på sociala medier. Vi har talat med Astrid Davidson, en före detta perfektionist, tränare och författare till boken 'P.R.I.M.A. is perfect'. Här listar hon sina bästa råd för att undvika att bli utbränd.

Astrid Davidson, en före detta perfektionist och tränare berättar hur du gör för att undvika att bli utbränd
Advertisement - Continue Reading Below

Astrid Davidsons bästa råd för att undvika att bli utbränd

1. Bestäm dig för vad du önskar att uppnå

En viktigt del för att undvika att bli utbränd är att veta var man ska dra gränsen för vad du önskar att uppnå eller hur många bollar du kan jonglera i luften samtidigt. Därefter måste du bestämma vad du vill ändra på för att må bättre. Det gör «problemet» lättare att jobba med. Vill du vara med självsäker? Eller vara bättre på att sätta egna gränser? Att kunna säga "nej" utan att få skuldkänslor? Formulera alltid till ditt mål på ett positivt sätt och fokusera på vad du önskar uppnå. Alltså, tänk aldrig: Jag vill inte längre ha detta jobbet. Istället: Jag vill bli bättre på att hantera min krävande chef och lära mig att sätta gränser. Allt du fokuserar på blir större i huvudet, så ju mer du fokuserar på att du inte vill ha jobbet, desto större blir problemet.

Mest läst

2. Bli inspirerad!

Känner du att du fastnat i ett dåligt tankemönster? Då måste du se till att bli inspirerad! Många av oss glömmer att inspiration är en väldigt viktig del för att kunna lösa problem. Så läs böcker, se filmer, besök en coach och prata med dina vänner. Utan ny information kan det vara svårt att ta sig ur en ond cirkel. Om du inte lär dig att gå vidare och se förbi problemet så kommer du alltid se problemt på samma sätt ("Jag är inte tillräckligt bra för detta jobbet" eller "hur kan jag säga nej, de är mina vänner!") och då blir du aldrig fri från dessa tankemönster och då kan det vara svårt att undvika att bli utbränd.

3. Styr dina egna tankar

I väst använder vi extremt mycket av vår tid till att enbart leva "i vårt eget huvud". Detta beror på att i flera generation har vi fått höra att vi inte behöver lyssna på våra kroppar och känslor. På grund av detta tror vi att vi är våra tankar och vi är rädda för våra egna känslor. Problem med hälsan så som stress, panik och utbrändhet kommer från hur du tänker, känner och ser på saker runt omkring dig. Utbrändhet är din kropp som säger «Du har börjat tro på saker som inte stämmer och nu lever du i rädsla. Nu måste du börja om igen».

Genom att ändra din mentala upplevelse (dvs. hur du känner, ser och hör det som händer i dit huvud) kan du påverka dina känslor och tankar. Detta gör du inte genom «ytterdörren», där ditt kritiska medvetande sitter, utan genom «bakdörren», mer känd som ditt undermedvetna. Eftersom den dörren ofta är stängd kan det vara till hjälp att ha en coach eller en vän berätta om hur bra du är, även om du själv inte är öppen för idén eller någonsin kommer att tro på det själv. Teknikerna vi kommer prata om i resten av artikeln kommer påverka ditt undermedvetna. En slags självhypnos som fungerar förvånansvärt snabbt, så att du kan undvika att bli utbränd:

4. Kopiera Kalle Anka

Varför är inte mitt liv lika underbart som alla andra människor på Instagram? Känner du igen dig? Säg detta högt, men nu med en rolig röst, exempelvis Kalle Anka. Det kommer få dig att le, tröttna på dina egna tankar och sakta men säkert bryta isär de envisa hemska tankar du har om dig själv.

5. Var en DJ i sängen

Visst, detta kanske låter som någon konstig sexställningar men bear with us! Ligger du ofta och grubblar och oroar dig på natten? Som om du vore en trasig skiva som spelar samma negativa tankar om och om igen. Det är du som bestämmer vilken musik du ska spela.

Eftersom: du inte är i ditt rätta sinne. Dock kan du styra dem i den riktning du vill använda din fantasi i. Föreställ dig att du är en DJ och skruvar upp och ner volymen med hjälp av ditt mixerbord. Sänk volymen på de negativa tankarna och höj volymen på de positiva tankarna.

6. Kom ihåg de roliga minnerna

Känner du ofta att det knyter sig i magen? Om jag, kan jag berätta att det bara är energi. Negativ energi. Föreställ dig att du kastar bort den klumpen med energi och ersätter den med en glad känsla istället. Tänk på något roligt du har upplevt, exempelvis en semester och försök komma ihåg den känslan du hade då. Använd den nya känslan och vänd tankarna tillbaka till «problemet» som orsakade knuten i magen. Förhoppningsvis kommer du märka att du ser problemet från ett helt nytt perspektiv!

Gillade du artikeln? Glöm inte att följa oss på Facebook och Instagram!

Vad tycker du?

Hälsa
Dela
Forskare hittar ny positiv effekt av p-piller
Och vi gillar det!
Hälsa
Dela
Detta säger din ögonfärg om din hälsa
Forskning: Din iris vet allt!
Hälsa
Dela
Fördubbla din produktivitet och inkomst med denna morgonrutin
Prova morgonrutinen som redan har förändrat hundratusentals människors liv
Hälsa
Dela
Du ANAR INTE vad som händer om du slutar att duscha i två dagar
Vi trodde inte att så mycket kunde hända på BARA två dagar...
Cosmopolitans PT Jonathan Fagerlund
Hälsa
Dela
Träna med Jonathan Fagerlund: Bringing sexy back
Cosmopolitans personliga tränare hjälper dig att verkligen bring sexy back - idag tränar vi rygg och överkropp!
Hälsa
Dela
Andrea (31) tog bort brösten för att förhindra ärftlig bröstcancer
— Det gav en känsla av kontroll, säger Andrea, som bär den ärftliga genen för bröstcancer.
Hälsa
Dela
Fitnessbloggaren visar hur lågkaloridieter kan förstöra ens fitness-mål
Madalin berättar:"Slösa inte tid på att äta sallad när du kan äta sötpotatis och bananpankakor"
Birth control
Hälsa
Dela
Stor studie avslöjar ny risk med preventivmedel
Den nya seriösa risken med att använda hormonella preventivmedel
Hälsa
Dela
"Jag trodde att mitt liv var över"
Lisa fick MS när hon var 16
Cosmopolitans PT Jonathan Fagerlund
Hälsa
Dela
Träna benen med vår heta PT
Jonathan Fagerlund hjälper dig att träna benen på rätt sätt