Träna med Jonathan Fagerlund: Abs Galore

Ta del av Cosmos exklusiva PTs bästa tips för en riktigt läcker mage

Mest läst

Cosmos PT, Jonathan Fagerlund, delar under ett par veckor med sig av sina absolut bästa övningar och tips. Idag har turen kommit till magen - abs galore!

Utför varje övning så många gånger du orkar (vi är alla olika, och därför föredrar Jonathan att du själv avgör vad du klarar, då ett exakt antal upprepningar inte fungerar för alla), med bra teknik, ta 30-60 sekunders vila och upprepa tre gånger.

Advertisement - Continue Reading Below

Cosmopolitans PT Jonathan Fagerlund delar med sig av sina bästa tips för rumpa, mage, ben och rygg
Related Article

Jonathans träningspass för magen

När du arbetar som PT är det få kroppsdelar som kommer på tal mer än magen. Ambitioner om att den ska bli mindre, mer välformad, starkare eller "lite mer som på den här x antal år gamla bilden av mig".

More From Träna med Cosmos PT
6 articles
Cosmopolitans PT Jonathan Fagerlund
Jonathan Fagerlund om mirakeldieter och att hitta...
Cosmopolitans PT Jonathan Fagerlund
Träna med Jonathan Fagerlund: Bringing sexy back
Cosmopolitans PT Jonathan Fagerlund
Träna benen med vår heta PT
Cosmopolitans PT Jonathan Fagerlund
Träna med Jonathan Fagerlund: Work that ass
Cosmopolitans PT Jonathan Fagerlund delar med sig av sina bästa tips för rumpa, mage, ben och rygg
Cosmo presenterar: Träna med Jonathan Fagerlund

Vissa börjar dagen med tusen crunches, andra kör plankan i timmar (minuter känns lätt som timmar när man står i planka!), en tredje tycker att magen tränas tillräckligt i resten av kroppsprogrammet och den fjärde pratar om de inre magmusklerna och jobbar med sittande blåsövningar.

För att räta ut det hela lite snabbt och enkelt, är magen inte en enskild muskel, utan har många olika lager. Det vi till största del jobbar med i en klassisk crunch, är våra raka magmuskler, under vilka våra sneda magmuskler ligger, vilka hjälper till i alla former av rotation. Under dessa hittar vi det kanske allra viktigaste, nämligen "transversus abdominis" - den inre muskeln som skapar stöd i allt vi gör till vardags.

Så vilken ska vi träna? Alla såklart! Och hur gör vi det? Såhär:

The Pissed Off Starfish (Sidoplanka stjärna)

Ponera att du ligger på en planka (förslagsvis plankorna som hänger över skyskraporna på bilder från New York, för lite extra spänning). Jag vill att du ligger på sidan, med armbågen rakt under axlarna och en rak linje över plankan med hela kroppen (med andra ord huvud, axlar, höft, knä och fot).

Håll det undre knät i marken och tryck upp höften maximalt, innan du lyfter upp det övre benet och försöker göra dig så lång som möjligt, genom att sträcka ut benet så långt du kan samtidigt som du sträcker den övre handen över huvudet.

Nu vill jag att du - utan att bryta den raka linjen - försöker få knä och armbåge att mötas rakt över kroppen. Blir det för jobbigt? Skippa då rörelsen och håll ben och arm i någon av startpositionerna. Under hela övningen ligger fokuset på att inte låta höften dippa - och att inte trilla av plankan såklart!

Spread the Love (dirt) (Mountainclimber)

Har du, precis som jag, alltid drömt om att (stå i startpositionen för att) springa ett hundrameterslopp i hallen? Här är din chans!

Advertisement - Continue Reading Below

Ställ dig på alla fyra med dina armar utsträckta rakt under axlarna. Sträck sedan ut benen så att du står på tå, hitta kontakten med bålmuskulaturen och börja därefter jobba fram knäna ett i taget.

Tänk dig att du vill att ditt knä ska nå fram till mellanrummet mellan armarna, öka tempot om du känner dig säker på tekniken, men tänk på att hela tiden spänna magen. Kollar du dig i spegeln vill du ha höften i samma höjd som axlarna - men mest av allt ett pokerface som får det att se ut som att den brännande känslan i bålen är det absolut bästa som finns (får jag vara PT-provocerande nu och säga att det är det ju..?).

Mest läst

The Lifesaver (Spiderplank)

Tänk dig följande scenario; du strosar runt på stan, för att helt plötsligt överraskas av att marken öppnar sig under dig! Gapet blir större och större, och av oklar anledning lägger du dig i en planka över gapet. Då glipan bara fortsätter växa är du helt plötsligt precis på gränsen att trilla ner - tills du slås av en snilleblixt, sträcker ut armarna och vinner några centimeter.

Jag vill att du håller positionen identisk till en planka (rak linje genom huvud, axlar, höft, knä och fötter, med knä eller tår i golvet och böjda armar) och ser till att du inte skjuter dig längre upp från marken, bara för att du sträcker ut armarna. Håll positionen i några sekunder och återgå sedan till den vanliga plankpositionen för lite vila. Börja med olika armar vid varje repetition.

Vem vet, hade Aron Ralston gjort denna lite mer frekvent, hade vi kanske beskrivit filmen 127 Hours med ord som "härlig äventyrsfilm", snarare än "scenariot jag inte kunde sova på en månad efter att ha sett"...

Malfunctional Parachute (Fällkniv)

Nu är vi framme vid en urtypisk övning, som alla med lite för tjockt pannbenet för sitt eget bästa (hej hej, sa någon mitt namn?) envisas med att pusha för långt. Så känn nu efter ordentligt, så att tekniken sitter, innan du kör fullt ut.

Liggandes på rygg vill jag att du drar upp benen, sträcker dem upp i luften och försöker nå dina skosnören med händerna. Jobba sedan långsamt dina (spikraka) armar och ben neråt och bort från varandra - för att till sist ligga näst intill raklång på marken - och vänd precis innan du känner att du börjar tappa kontakt med marken i ryggslutet.

Jobba uppåt igen och repetera. Försök att hela tiden känna att du har maximal kontakt med bålen och fokusera på att det kommer att ge betydligt mer genom att köra säkert, än att göra många men tappa i teknik.

Tips från Jonathan

Så, hur lång tid kommer det att ta tills toppformen är nådd? Finns det någonting framför dina muskler, som försöker gömma dem, beror det garanterat mer på det du gör hemma i köket än på hur ofta du gör dina övningarna. Det är alltid bra att ha en stark bål, och ju starkare musklerna där under blir, desto snabbare kommer de såklart att synas.

Finns det ett fettlager framför, är det dock där vi måste lägga krutet. Mer om det i en senare artikel, men for now: testa att äta precis samma mat som du gör idag, men att lägga upp halva portioner till lunch och middag - och fylla upp den andra halvan med valfri sallad. Nothing more, nothing less - så plockar vi upp detta igen om några veckor!

Tips: För mig gör det all the difference att slänga på en riktigt j*kla bra låt när jag ska träna. Faktum är att det till och med är vetenskapligt konstaterat att du lättare pushar dig själv lite längre till bra musik. Mitt hetaste tips just nu är King CAAN, som dessutom gjort musiken till min nya video (av Andreas Dunsäter):

Gillade du artikeln? Glöm inte följa oss på Facebook och Instagram!

Vad tycker du?

Hälsa
Dela
Hur Shay Mitchell kom i den bästa formen någonsin på bara två veckor
4 enkla regler.
bli av med en urinvägsinfektion
Hälsa
Dela
Tips för att bli av med en urinvägsinfektion
Börjar du känna att det är dags igen? Ta hjälp av dessa 5 tips!
Hälsa
Dela
Det här sker i din vagina när du INTE har sex
Blir den mer stram?
varför du får urinvägsinfektioner
Hälsa
Dela
5 anledningar till varför du får urinvägsinfektioner
Varför du får urinvägsinfektioner - och hur du förhindrar det
Hälsa
Dela
6 mirakeltips till ett hälsosammare liv - du kan börja redan idag
Ditt hälsosamma liv börjar just... precis... NU
Hälsa
Dela
Höstdeppig? Här är de bästa tipsen för att må bättre
Cosmopolitan ger dig nyckeln till en lyckligare höst
Hälsa
Dela
Supermodellernas kosttips som vi faktiskt kan lära oss av
Victoria's Secret-modellerna avslöjar deras bästa kosttips.
Hälsa
Dela
Tidpunkten för din första mens har mer att säga än du tror...
Chockerande fakta om din mens
Hälsa
Dela
Forskare hittar ny positiv effekt av p-piller
Och vi gillar det!
Hälsa
Dela
Detta säger din ögonfärg om din hälsa
Forskning: Din iris vet allt!