"Jag trodde att mitt liv var över"

Lisa fick MS när hon var 16 - här är hennes berättelse

Mest läst

Lisa var som de flesta unga tonåringar, men så hände någonting som skulle vända livet upp och ned för denna glada och leende flicka. Först fick hon, när hon var 14 år gammal, veta att hon hade ADEM. Två år senare kom MS-diagnosen. Idag är Lisa 22 år gammal och ser fram emot att en dag starta familj med sitt livs kärlek, Eivind. Det här är hennes berättelse.

— En overklig diagnos

"Innan jag fick ADEM var jag en glad tjej. Jag tyckte om skolan och umgicks mycket med vänner", säger Lisa och ser tillbaka på livet innan ADEM-diagnosen. ADEM står för Acute Disseminated Encephalomyelitis, en inflammatorisk reaktion som skadar det skyddande myelinet runt nerverna. ADEM, som kännetecknas av slöhet, irritabilitet och minskad känslighet, drabbar ofta barn och är starkt kopplat till tidigare infektioner, enligt National Multiple Sclerosis Society. "Jag var som de flesta 14-åringar, men hade en mycket mörk och depressiv period strax innan jag fick diagnosen. Jag vet inte om det är direkt kopplat till sjukdomen jag ännu inte visste att jag hade, men jag var verkligen mycket mer mig själv igen efter att jag fått behandling, och senare friskförklarades", fortsätter hon.

Advertisement - Continue Reading Below

Så fortsatte livet i några friska, lyckliga år. Skol- och livsglada Lisa avslutade högstadiet och såg fram emot att börja på gymnasiet. Men hon kom inte längre än till julhelgen innan nya symptom började uppstå, och när hon domnade bort från midjan och ner, insåg hon att något var väldigt fel.

"Strax efter nyår var jag inlagt på sjukhuset. Vi trodde att det var ett återfall av ADEM, men det visade sig att vi hade fel. Detta var MS", berättar Lisa.

Mest läst

Läs också: Linnea (24) fick alopecia - gjorde håravfallet till en framgång

MS, eller Multipel Skleros, är en kronisk inflammatorisk sjukdom som innebär att kroppens egna immunförsvar angriper vävnaden i hjärna och ryggmärg. Precis som ADEM skadar inflammationen myelinet runt nerverna, så att deras impulser inte genomförs normalt. Det finns inget känt botemedel för sjukdomen, som därför betraktas som kronisk. Sjukdomen är särskilt utbredd i västvärlden och drabbar fler kvinnor än män. Läs mer på multipelskleros.nu.

Då en tredjedel av MS-patienter får så nedsatta funktionsförmågor att de blir beroende av en rullstol, är detta inte en lätt diagnos att få. Speciellt inte när du är mitt i tonåren. "Att få MS när man är så ung som jag var, är oerhört skrämmande. Jag var ärligt talat livrädd, jag trodde att mitt liv var över. Jag trodde att jag skulle hamna i rullstol för resten av mitt liv, innan jag skulle drabbas av en för tidig död. Det var så overkligt. Att få en kronisk sjukdom är hemskt för alla, bara att föreställa sig att något sådant är för evigt. Du blir aldrig frisk. Det var en mycket skrämmande tanke och jag grät mycket de första veckorna efter att jag fått diagnosen", säger Lisa, som trots läkarens råd att inte söka information på nätet inte kunde avstå. "Jag satt en kväll och läste på. Jag minns en sak särskilt väl, nämligen när jag läste om en halverad livstid. Att människor med MS ofta bara levde med sjukdomen i 20 år, innan de dog. Jag sprang upp till mamma, och vi bara grät tillsammans i flera timmar."

Läs också: Beate fick ME när hon var gravid

Mycket att ta inn: Lisa några dagar efter att hon fick diagnosen

Det skulle tack och lov visa sig att den form av MS som Lisa hade inte tillhörde den allvarligaste varianten. "Det finns tre huvudsakliga former av MS, skovvis förlöpande MS, sekundär progressiv MS och progressiv MS. Jag blev diagnostiserad med skovvis förlöpande MS, vilket innebär att sjukdomen kommer i "anfall", som kan pågå från några dagar till flera månader", förklarar hon och påpekar hur svårt det är att förhålla sig till informationen på internet, när du är i en så pass utsatt position som en nydiagnostiserad MS-patient kan vara i. "Många saker på nätet kan vara utdaterade, eller skrivna av privatpersoner som inte har riktig information. Sökningar på internet kan vara bra för att samla information, bara det är rätt information."

— Otroligt glad och tacksam för livet

Det är inte lätt att säga hur man hade reagerat om man hade fått en MS-diagnos vid en så ung ålder som Lisa. Kan man leva ett normalt tonårsliv när man samtidigt inte vet när nästa attack kommer att slå till? Hur svårt är det att upprätthålla ett normalt socialt liv när man plötsligt kan bli jätteyr och få problem att gå?

Lisa fick möjlighet att förlänga tiden på gymnasiet, men insisterade på att avsluta i tid. "Jag har alltid älskat skolan och brytt mig mycket om betyg och närvaro. Det blev en hel del frånvaro efter diagnosen, men betygen höll sig stabila och jag kunde fullfölja skolan", säger Lisa, som också är tacksam till skolan som gjorde sitt bästa för att underlätta hennes situation, så att hon kunde leva så normalt som möjligt.

Läs också: Jessica: Fången i ett liv av droger och misshandel

Det sista året i skolan träffade Lisa också Eivind, och tillsammans fann de en lycka som skulle vara. "Idag är vi sambor och han förstår och älskar mig precis som jag är", säger en glad Lisa. "Han tar verkligen hand om mig när jag behöver det. Och inte minst - han förstår. Han förstår mig om jag inte orkar något, och försöker mundra upp mig om jag mår dåligt", tillägger hon och berättar om deras planer på att en dag starta familj.

En så normal vardag som möjligt: Lisa, 2012

I år fyllde Lisa 22 år och har levt med MS i 6 år. Den ursprungliga milda formen av MS visade sig vara mer aktiv än väntat, och 2013 fick hon börja med starkare mediciner. Lyckligtvis verkar behandlingen hjälpa och Lisa har inte haft en endaste attack sedan den påbörjades. Idag arbetar hon heltid i en klädaffär och lever ett ganska normalt liv, något som inte är en typisk bild när det kommer till MS-patienter. "Min vardag med MS är egentligen lik alla andras, även om jag kämpar med smärtor, speciellt i benen. Jag är också i behov av mycket sömn och är ofta väldigt trött och sliten. Det märker jag av mycket, men lyckligtvis har jag lärt mig att känna av kroppens signaler. Jag måste ofta värdera vad jag ska lägga mycket energi på, och vad jag ska lägga mindre energi på. Men det är också en fin vardag", säger Lisa.

"Trots allt som sjukdomen för med sig, så är jag så otroligt glad och tacksam för mitt liv och de jag delar det med", fortsätter Lisa, och delar med sig av sitt egna visdomsord: "Livet är lättare när det är positivt!"

Vi kunde inte hålla med mer!

Lisa är idag 22 år gammal och bor i Oslo. Du kan följa henne på hennes blogg, där hon skriver om sin vardag, kärleken och om att leva med Multipel skleros. Vi är otroligt tacksamma över att hon ville dela sin starka berättelse med oss!

Gillade du artikeln? Glöm inte följa oss på Facebook och Instagram!

Vad tycker du?

Hälsa
Dela
Detta säger din ögonfärg om din hälsa
Forskning: Din iris vet allt!
Hälsa
Dela
Fördubbla din produktivitet och inkomst med denna morgonrutin
Prova morgonrutinen som redan har förändrat hundratusentals människors liv
Hälsa
Dela
Du ANAR INTE vad som händer om du slutar att duscha i två dagar
Vi trodde inte att så mycket kunde hända på BARA två dagar...
Cosmopolitans PT Jonathan Fagerlund
Hälsa
Dela
Träna med Jonathan Fagerlund: Bringing sexy back
Cosmopolitans personliga tränare hjälper dig att verkligen bring sexy back - idag tränar vi rygg och överkropp!
Hälsa
Dela
Andrea (31) tog bort brösten för att förhindra ärftlig bröstcancer
— Det gav en känsla av kontroll, säger Andrea, som bär den ärftliga genen för bröstcancer.
Hälsa
Dela
Fitnessbloggaren visar hur lågkaloridieter kan förstöra ens fitness-mål
Madalin berättar:"Slösa inte tid på att äta sallad när du kan äta sötpotatis och bananpankakor"
Birth control
Hälsa
Dela
Stor studie avslöjar ny risk med preventivmedel
Den nya seriösa risken med att använda hormonella preventivmedel
Cosmopolitans PT Jonathan Fagerlund
Hälsa
Dela
Träna benen med vår heta PT
Jonathan Fagerlund hjälper dig att träna benen på rätt sätt
Hälsa
Dela
Formen på din vagina kan påverka din förmåga för att få orgasm
Det behöver inte vara ditt eller din partners fel
Hälsa
Dela
Nyttiga kolhydrater som gör att du inte går upp i vikt
Forskning: mätt längre, mår bättre och inget sötsug.