Träna efter din menscykel och prestera mycket bättre

Hormoner och mensverk kan göra att du aldrig vill träna igen — ​ om du inte synkar efter din menscykel

Mest läst

Visste du att det är bäst att köra som hårdast när det gör som ondast? Faktum är att vi kvinnor har en månad av veckor där ingen är den andra lik. Att träna efter din menscykel är någonting som du kanske inte tänker på, men som absolut är en bra idé. Se till att maxa din träning genom att anpassa rätt aktiviteter med rätt tid av månaden.

Träna efter din menscykel

Veckan då du har din mens (Dag 1-7)

Advertisement - Continue Reading Below

Din menscykel börjar första dagen av din mens. Första veckan består av blödningar, mensverk och andra jobbiga saker, vilket kan bidra till att detta kan vara den hårdaste veckan att försöka ta sig till gymmet. Däremot finns det ingen vetenskap som säger att du inte ska träna när du har mens - alltså om du känner dig helt ok, fortsätt att träna på ditt vanliga sätt. Men om du känner dig obekväm, då kanske du ska skippa zumbalektionen och långdistansrundan, och istället satsa på något lugnare. Forskning visar nämligen att lungorna arbetar bättre mot slutet av din mencykel, då du är mer uthållig.

Mest läst

Den bästa typen av träning för vecka ett är yoga eller lätt konditionsträning, exempelvis en powerwalk eller en lätt cykeltur. Det är också väldigt bra att simma, vilket du kanske inte hade trott. Viktigt: Drick extra mycket vatten!!

Veckan efter din mens (Dag 8-14)

När din mens är slut har första veckan av din menscykel passerat och dina testosteron- och östrogennivåer börjar stiga. Testosteronet kan hjälpa dig att tona dina muskler medan östrogen hjälper till att bygga bindväv, som binder ihop muskler och ben - detta är alltså en perfekt tid för att tona musklerna.

Något att komma ihåg är att p-piller kan hindra testosteronet, vilket kan minska effekten. För alla som inte är på p-piller, visar forskning att kvinnor förbättrar sin styrka och sina muskler mest under första halvan av sin menscykel.

Pröva ett hardcore träningspass och pusha dig själv riktigt hårt! Exemepelvis ett spinningpass, HIIT-träning eller bootcamp. Eller kanske CrossFit eller kickboxning?

Tredje veckan av din menscykel (Dag 15-21)

Efter dag 14 börjar dina östrogennivåer att rasa rätt rejält, liksom din energinivå, vilket kan göra att träning känns extra jobbig. Denna vecka är det viktigt att ta det extra lugnt och du ska framförallt inte pröva någon ny form av träning, eller något extra svårt, då risken för skada är hög. Play it safe med träning som pilates. Tips: håll dig borta från CrossFit.

Om du vanligtvis gillar att gå på grupplektioner, ta denna vecka att istället försöka fokusera på träning där du själv sätter takten. Konditionen är på din sida denna vecka så satsa på slow-and-steady, exempelvis en lång springtur.

Veckan innan din mens (Dag 22-28)

Slutspurten är här och kanske en av de jobbigaste veckorna. Veckan innan mensen med en uppsving av progesteron, hemska mensverkar, humörsvängningar och svullna bröst. Visst är det roligt att vara kvinna? Inte nog med att allt detta händer, man känner sig också allmänt ful och det sista man vill göra är att sätta på sig de tighta träningskläderna och trängas på SATS bland alla snygga solbrända killar.... nej tack. MEN! Det bästa är att ta sig i kragen och göra det ändå. Träning ger dig naturliga endorfiner och kan hjälpa till att förbättra humöret och få dig att må bättre.

Kör på lättare träning i form av ett yogapass eller något liknande, men kör på något med lite mer kraft och styrka som vinyasa eller power yoga. Om du har tillräckligt med energi är ett spinningpass väldigt bra för att få igång pulsen och svetten.

Gillade du artikeln? Glöm inte följa oss på Facebook och Instagram!

Related Article

Related Article

Related Article

Vad tycker du?

Hälsa
Dela
Supermodellernas kosttips som vi faktiskt kan lära oss av
Victoria's Secret-modellerna avslöjar deras bästa kosttips.
Cosmopolitans PT Jonathan Fagerlund
Hälsa
Dela
Jonathan Fagerlund om mirakeldieter och att hitta "den perfekta kosthållningen"
Cosmopolitans PT och kostrådgivare Jonathan diskuterar den ibland fanatiska jakten på rätt diet
Hälsa
Dela
Forskare hittar ny positiv effekt av p-piller
Och vi gillar det!
Hälsa
Dela
Detta säger din ögonfärg om din hälsa
Forskning: Din iris vet allt!
Hälsa
Dela
Fördubbla din produktivitet och inkomst med denna morgonrutin
Prova morgonrutinen som redan har förändrat hundratusentals människors liv
Hälsa
Dela
Du ANAR INTE vad som händer om du slutar att duscha i två dagar
Vi trodde inte att så mycket kunde hända på BARA två dagar...
Cosmopolitans PT Jonathan Fagerlund
Hälsa
Dela
Träna med Jonathan Fagerlund: Bringing sexy back
Cosmopolitans personliga tränare hjälper dig att verkligen bring sexy back - idag tränar vi rygg och överkropp!
Hälsa
Dela
Andrea (31) tog bort brösten för att förhindra ärftlig bröstcancer
— Det gav en känsla av kontroll, säger Andrea, som bär den ärftliga genen för bröstcancer.
Hälsa
Dela
Fitnessbloggaren visar hur lågkaloridieter kan förstöra ens fitness-mål
Madalin berättar:"Slösa inte tid på att äta sallad när du kan äta sötpotatis och bananpankakor"
Birth control
Hälsa
Dela
Stor studie avslöjar ny risk med preventivmedel
Den nya seriösa risken med att använda hormonella preventivmedel