Kramar är bra för hälsan av mer än en anledning. Nu har vi tagit reda på varför det är så bra att kramas mer, så att det ALLTID finns en anledning att hålla om våra favoritpersoner extra länge - oh yeah!

Kramar är bra för hälsan - här är varför

1. Reducerar smärta. När vi kramas frigörs endorfiner, som motverkar smärta, och oxytocyn, vilket är en hormon som gör oss avslappnade och till och med reducerar smärta.

Advertisement - Continue Reading Below

2. Lindrar stress. Stresshormonet kortisol minkar när vi kramas, vilket reducerar stress. Yes!!

hug pet friendship bro hug

3. Förhindrar depression. Tänk att kramar är bra för hälsan på så många sätt! När vi kramas ökar produktionen av dopamin i kroppen - ett ämne som ofta är lågt när vi är deprimerade.

4. Motverkar inflammationer. Enligt en studie ska regelbundna kramar stärka vårt immunförsvar (vilket ju såklart också hör i hop med att vi inte stressar, se #2).

Most Popular
cat hugs

5. Kramar är bra för hjärtat. En lägre hjärtfrekvens innebär lägre blodtryck, och då kramar är avslappnande minskar de även hjärtats tryck. Med ett lägre blodtryck minskar risken för hjärtsjukdommar.

6. Minskar dödsångest. Att kramas har enligt en undersökning visat sig lindra vår oro för att dö. Och oro för alla möjliga andra saker också för den delen.

love hug monkey friendship

7. Kramar är bra för hälsan, men också för förhållandet. Ett litet plus i kanten är att när vi kramas utsöndras också serotonin och dopamin, som gör oss glada och lyckliga. Enligt Må Bättre stärker en kram relationen med den vi kramas med. Oro och ångest minskar, och istället ökar vår tillit.

8. Gynnar sexlivet. Nähä!?

Att kramas är alltså inte bara en mysig syssla. Tänk på att för maximal effekt ska en kram gärna hålla i minst 20 sekunder, säger Health. Nytt motto: En kram om dagen, är bra för (mer än) magen.

Gillade du artikeln? Glöm inte följa oss på Facebook och Instagram!

Vad tycker du?