My Sundberg, 24, imponerade med sina goda bakverk i Hela Sverige Bakar 2015. Under hela säsongen drömde vi om att få sätta tänderna i hennes tårtor och hejade fram henne ända till finalen. Tänk att bli utnämnd till en av de bästa i landet på att baka! Imponerande, mumsigt och inspirerande!

Vi har pratat med My om hennes tid i programmet, om hur hon hamnade där, om vad som hände efter tävlingen och om vad hon gör nu (samt ett och annat tips):

Advertisement - Continue Reading Below

Livet före, under och efter programmet

När började du baka? När visste du att det här vill jag hålla på med?

Jag har bakat sedan jag var liten. Så länge jag kan minnas har jag älskat att stå i köket. Men det var nog först när jag förberedde mig för Hela Sverige Bakar - och även under programmet - som jag insåg att bakning gör mig så galet lycklig. Och konkurrensen gjorde ju att jag pushade mig själv och mina tårtor till nya nivåer.

Most Popular

Vad fick dig att söka till Hela Sverige bakar? Hur kändes det när du kom med?

En vän tipsade mig om att jag skulle söka, så då gjorde jag det. När jag fick veta att jag kom med? LYCKLIG! Som att jag vunnit hela programmet bara genom att bli utvald från uttagningarna.

Vad var det roligaste och jobbigaste som hände under inspelningen?

Det roligaste var när jag blev stjärnbagare på bröd. Jag tycker det är löjligt kul att vinna och särskilt på en utmaning som bröd, där det krävs bra teknik.

Det jobbigaste var när jag bakade bullar utan smör och inte kom på det förrän det var dags för bedömning. Man lever som i en bubbla där på Taxinge och inget kändes viktigare än att baka de bästa bullarna någonsin. Nu skrattar jag mer åt att jag kunde gråta så mycket över några mindre lyckade sötebröd.

Så, vad hände efter programmet?

Först var det en lång väntan efter inspelningen tills programmet började sändas i TV och efter det blev jag erbjuden ett bokkontrakt med Whip Media. I maj lanserades Gröna Bakboken och jag fick fara runt på signeringar, figurera i tidningar och vara med i nyhetsmorgon.

I Mys bok "Gröna Bakboken", där råvaran ligger i fokus, hittar du hennes bästa idéer och recept, som bakas utan slöseri eller onödig inverkan på naturen.

Den Gröna Bakboken - hur gick det till?

Min förläggare Anders tog kontakt med mig och berättade att han "Hållit tummarna för att jag inte skulle vinna, så att han kunde erbjuda mig ett bokkontrakt". Haha, hur kan man säga nej till det?

Vad var första tanken när han hörde av sig? Första tanken när du skrivit på?

Det var nog mer pirr i magen än tankar, när han hörde av sig. Att bli erbjuden ett bokkontrakt med helt fria händer var ju som en dröm. Jag hade så många bokidéer, så min första tanke när jag visste att det skulle bli av, var att försöka bestämma mig för en av dem.

Hade du en klar idé av hur boken skulle se ut, vad den skulle heta och vad den skulle innehålla?

Yes, för en gångs skulle så visste jag precis hur jag ville ha det. Jag pitchade min idé med en grön bakbok, med ett naturvänligt förhållningssätt och recept med mer spännande, annorlunda smaker som rotfrukter m.m. Förlaget svalde min idé med hull och hår och jag började jobba direkt. Sen växte formatet fram allt eftersom, och det kändes kul att ha med mina egna illustrationer som en personlig detalj i boken.

Advertisement - Continue Reading Below

Vad var det roligaste och jobbigaste som hände under bokproduktionen?

Fotografen Lena och jag klickade jättebra. Jag stylade och Lena lyckades fånga precis rätt ljus och känsla för boken. Så det roligaste var verkligen fotograferingen, som tog 3 intensiva dagar att få till. De flesta håller på och fotar till böcker i flera veckor, så det kändes fantastiskt att få så fina bilder på så kort tid.

Det jobbigaste var nog att sköta en hel del av kontakten på distans, eftersom jag bodde i Amsterdam och förlaget är baserat i Skåne. Men det gick ju bra till slut i alla fall!

Hur var det när Gröna Bakboken släpptes?

Most Popular

Det var jättekul! Det knäppaste var att se alla dessa människor som man inte kände, men som var så spända på att få träffa en och få sin bok signerad. Men framför allt var det roligt att få dela glädjen med familj och vänner, som bidragit till min framgång. Många recept har jag till exempel skapat som en hyllning till min danska uppväxt, vilket var extra kul att dela med mig av.

Vad är de vanligaste/roligaste kommentarerna du får av folk som använder boken?

Det är väldigt olika! Men ofta får jag höra att de blivit inspirerade att göra saker de inte provat förut, som rotfruktsglass eller knäckebröd.

Är det här karriären du alltid drömt om?

Karriär och karriär, det är mer som en välbelönad hobby just nu. Men jag njuter av precis varje ögonblick!

Så vad gör du just nu?

Just nu håller jag och min kärlek precis på att flytta till Manchester, och så håller jag på att bygga en ny blogg, som lanseras i höst. Sen ska jag även medverka på bokmässan i Göteborg.

Hur ser framtiden ut? Några specifika framtidsplaner? Blir det någon mer bok?

Framtiden kommer bli spännande, med mer bakning än jag tidigare hållit på med. Mer specifika planer är nyanseringen av min blogg, där mitt fokus ligger just nu. Det var riktigt kul att göra Gröna Bakboken och jag har garanterat lust att göra ytterligare en, men just nu vill jag fokusera på lite andra saker, så det får nog dröja lite tills dess.

Bakning - Tips & fun facts

Vad är det största felet folk gör när de bakar?

Att inte väga sina ingredienser. Skaffa en våg och strunta i decilitermåtten, så får du garanterat bättre resultat.

För oss som inte kan baka: vad är det bästa tipset?

Haha, läs receptet noga och lita på din magkänsla. Känns degen för lös? Ja men häll i lite mer mjöl då!

Om någon annan ska baka till dig - vad önskar du dig?

Knäckebröd! Har dille på all sorts krispigt bröd just nu.

Om du beställer efterrätt på restaurang, vad brukar du satsa på?

Jag har alltid svårt att välja, så då brukar jag bara fråga vad servitörens favorit är och sen beställa det.

Det är första dejten och du ska göra efterrätten - vad blir det?

Något enkelt och gott! Kanske en riktigt chokladig fondant, som är stor nog att dela på.

Hans föräldrar kommer på middag för första gången - vad gör du för efterrätt?

Rabarber- och citronmarängpaj. Att bränna av en italiensk maräng imponerar alltid.

Vad är det sexigaste bakverket? Är det verkligen choklad?

Choklad är alltid ett säkert kort, men jag tycker att ett något fräschare afrodisium - som ett bakverk med jordgubbar - kan vara gott. Eller varför inte kombinera båda?

Din bästa bakelse för den som behöver "comfort food"?

I Gröna Bakboken har jag mitt bästa recept på chocolate chip cookies, som man kan frysa i styckform. Att ta fram och grädda ett par sådana och servera varma, med en skopa hemlagad vaniljglass - ja, tack!

Sist men inte minst: ÄR magen vägen till en mans hjärta?

Haha, absolut!

Gillade du artikeln? Glöm inte följa oss på Facebook och Instagram!

Vad tycker du?